ДПЗКУ розширює програму закупівлі зерна урожаю-2021

05 травня 2021, 13:27 2635

АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» розширює програми закупівлі зерна нинішнього року.

Як говориться у повідомленні ДПЗКУ, вводиться новий напрямок товарно-грошового авансування сільгосптоваровиробників — «Посівний».

«Напрямок «Посівний» передбачає надання сільгосптоваровиробникам необхідних їм товарно-матеріальних цінностей — мінеральних добрив, насіння, засобів захисту рослин та грошових коштів (товарно-грошове авансування) для проведення посівної кампанії. В рамках проведення даного напрямку також передбачено укладання договору/біржового договору поставки зерна майбутнього врожаю, згідно умов якого проводиться авансування с/г виробника грошовими коштами, та який передбачає передачу в заставу майбутнього врожаю за товарною аграрною розпискою та укладання договору страхування. Додатково укладається договір поставки товарно-матеріальних цінностей на обрані с/г виробником ТМЦ», — пояснюють у корпорації.

Другий напрямок — «Стандартний» — передбачає фінансування с/г товаровиробників виключно грошовими коштами в рамках укладеного договору/біржового договору поставки зерна майбутнього врожаю за умови наявності у останніх посівів зернових заявленої культури, що будуть застраховані та передані в заставу АТ «ДПЗКУ» за товарною аграрною розпискою чи договором застави. Даний напрямок ефективно реалізовується АТ «ДПЗКУ» протягом останніх років;


Для довідки: ДПЗКУ проводить весняну програму закупівлі зерна врожаю 2021 року.

ДПЗКУ створена урядом України в серпні 2010 р. До її складу входить розгалужена мережа філій — лінійні та портові елеватори, млини, комбікормові й круп'яний заводи. Сумарно 53 підрозділи-філії ДПЗКУ можуть зберігати 3,75 млн т зернових, у тому числі сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів складають близько 2,5 млн т зернових вантажів на рік. Корпорація має у своєму складі два власних річкових термінали (Голопристанський та Великолепетиський елеватори) з можливістю перевантаження збіжжя на водний транспорт. На всіх переробних підприємства ДПКЗКУ запроваджена система управління безпекою виробництва харчових продуктів ISO 22000:2005 НАССР.