ДПЗКУ готова поставити 5 млн т зерна в Китай

19 червня 2021, 12:00 3104

АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» готове в 2021/22 МР поставити Китайській національній корпорації машинної промисловості і генеральних підрядів (ССЕС) 5 млн т зернових.

Про це йшла мова в ході переговорів керівництва ДПЗКУ та ССЕС, повідомляє українська корпорація.

Як зазначається, в.о. голови правління ДПЗКУ Андрій Власенко акцентував увагу представників ССЕС, що корпорація налаштована на подальшу плідну співпрацю зі стратегічним китайським партнером та окреслив плани ДПЗКУ щодо можливих поставок зернових в новому маркетинговому році.

«Зокрема, українська сторона проінформувала китайських колег про можливість поставок 2 млн тонн ранніх зернових та 3 млн тонн кукурудзи», — йдеться у повідомленні.

Крім того, Андрій Власенко зазначив, що товариством проведені необхідні комплекси підготовчих робіт на власних портових потужностях в Одесі та Миколаєві, а також, відповідно до запитів китайської сторони щодо обслуговування кораблів об«ємом від 70 тис. т, товариство досягло домовленостей з партнерами щодо можливості перевалки у порту «Чорноморськ» додаткових об»ємів в 1 млн т.

За результатами переговорів українська та китайська сторони також домовились створити дві робочі групи, які координуватимуть питання фінансової співпраці та експорту зернових.


Для довідки: ДПЗКУ створена урядом України в серпні 2010 р. До її складу входить розгалужена мережа філій — лінійні та портові елеватори, млини, комбікормові й круп'яний заводи. Сумарно 53 підрозділи-філії ДПЗКУ можуть зберігати 3,75 млн т зернових, у тому числі сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів складають близько 2,5 млн т зернових вантажів на рік. Корпорація має у своєму складі два власних річкових термінали (Голопристанський та Великолепетиський елеватори) з можливістю перевантаження збіжжя на водний транспорт. На всіх переробних підприємства ДПКЗКУ запроваджена система управління безпекою виробництва харчових продуктів ISO 22000:2005 НАССР.