Данон виробляє біогаз із відходів молочної продукції

04 грудня 2020, 12:55 3960

Проєкт «Нуль відходів на полігон» був започаткований компанією «Данон» майже рік тому і стабільно функціонує до сьогодні. Використання в технології метанайзера (біотанка, біодайджестера), який перетворює органічні відходи на енергію, дозволяє суттєво скоротити викиди CO2.

Про це AgroPortal.ua розповів операційний директор компанії «Данон» в Україні Борис Жигалов.

«Шукаючи рішення для правильної утилізації відходів, що формуються на різних етапах виробничо-постачальницького ланцюга, компанія «Данон» розглядала різні технології. Та попри їхню економічну перевагу, вони не були такими дружніми до довкілля, як та, що ми обрали. На щастя, вдалось знайти партнера (Центр управління відходами), який зміг реалізувати нашу технологію і вже рік разом із нами успішно впроваджує цей проєкт, позитивно впливаючи на довкілля», — зазначає Борис Жигалов.

За його словами, цей проєкт не був запущений глобально. Це проєкт, який компанія ініціювала в Україні, але деякі європейські заводи мають встановлені метанайзери і теж втілюють подібні технології.

Обсяг утилізованої продукції на місяць дуже варіюється, але в середньому, якщо брати аналіз за рік, то в Україні на утилізацію направляється близько 15-25 т продукції щомісяця.

«Молочні продукти, у яких закінчився термін придатності, відправляються на майданчик нашого партнера. Тут молочна продукція видаляється з пакування вручну. Кожна пляшка, стаканчик чи пакет відкривається вручну. Відділена молочна продукція збирається в спеціальні ємності та в подальшому транспортується на станцію для збору біогазу. В середньому одна тонна молочної продукції здатна виробити від 50 до 80 м3 біогазу», — розповідає Борис Жигалов.

Далі відбувається сортування пакування за типом матеріалу та розділення його на окремі елементи: папір, фольга, пластик, Tetra Pak. Після чого виконується більш глибоке сортування за видами пластику, паперу.

«Цей процес також відбувається вручну, оскільки тільки так можна досягнути максимально якісного сортування упаковки. Після детального сортування упаковка, яка підлягає подальшій переробці, відправляється в спеціально облаштовані мийні машини. Очищення пакування від залишків молочної продукції відбувається без застосування хімічних речовин, оскільки всі стоки, отримані в процесі мийки, також відправляються на біогазову станцію. Отримані в процесі сортування матеріали направляються на переробні підприємства в якості вторинної сировини», — зазначає Борис Жигалов.

Він розповідає, що навіть при створенні найефективніших систем деякі матеріали пакування (близько 10% у випадку «Данон»), які поки що не піддаються переробці, будуть передані на утилізацію шляхом високотемпературного спалювання з відновленням енергії.

Обраний підхід поводження з харчовими відходами відповідає не тільки корпоративній програмі компанії, а й Національній стратегії поводження з відходами в Україні.


Для довідки: проєкт «Нуль відходів на полігон» є одним із проявів місії компанії «Данон» «Одна планета. Одне здоров’я» та частиною комплексної екологічної стратегії. Остання, в свою чергу, базується на 5-ти основних стовпах — турбота про клімат, екологічне виробництво, скорочення та переробка відходів (як пакування, так і виробництва), стале сільське господарство, екологічна культура співробітників. Всі ці фундаментальні речі конвертуються в чіткі екологічні цілі — скорочення викидів СO2.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua