Агротрейд не отримав очікуваного результату (оновлено)

01 листопада 2018, 10:19 3266

Група «Агротрейд» завершила збирання сої та соняшнику, продовжує збір кукурудзи.

30 жовтня 2018 р.

Як говориться в повідомленні компанії, цей рік виявився врожайним на пізні зернові культури. Всього в 2018 р. холдинг засіяв близько 70 тис. га.

«Серед регіонів, в яких веде діяльність група «Агротрейд», лідером по врожайності кукурудзи стала Сумська область, лідером по врожайності сої — Харківська область, найвищий урожай пшениці зібрали в Полтавській області», — відзначили в компанії.

Головний агроном групи Олександр Овсяник зазначив, що сезон не обійшовся без проблем. Надлишкові опади у період збирання пшениці часто приводили до погіршення якості зерна. Однак групі вдалося цього уникнути. Крім того, через нестандартну посівної склалася ситуація, що пізні зернові поспіли в один час. Всі культури відправляються на елеватори одночасно, що ускладнює і без того непросту логістичну ситуацію.

«Не дивлячись на врожайний рік, план по врожайності не був виконаний нинішнім складом агропромислового департаменту, тому менеджментом групи «Агротрейд» прийнято рішення не продовжувати контракт з директором департаменту Віктором Кухарчуком на наступний рік», — йдеться в повідомленні.

Як пояснила операційний директор Олена Ворона, незважаючи на те, що багато ідей Кухарчука були корисними, компанія прийняла рішення не продовжувати контракт, так як запропонована ним технологія не забезпечує стабільного результату, високих врожайності і якості зерна.

Група вже провела сівбу озимих культур. Озимою пшеницею холдинг засіяв 18 тис. га, озимим ріпаком — 5 тис. га, сходи в задовільному стані.


Оновлено 1 листопада 2018 р.

Виробничі технології групи «Агротрейд» вимагають удосконалення. Про це AgroPortal.ua розповіла директор з операційної та фінансової діяльності групи Олена Ворона після оцінки врожайності сої та соняшнику, отриманих в цьому сезоні.

При оцінці результатів агровиробництва холдинг порівнює свої показники з середніми по району.

«Запланована врожайність соняшнику була 2,5 т/га. Ми отримали в Харківській області 2,45 т/га, тоді як середня по регіону — 2,7 т/га. У Сумській області, де погода була більш сприятливою, компанія отримала 2,16 т/га, тоді як середній показник по регіону — 2,88 т / га», — зазначила вона.

Для сої, за її словами, погодні умови були менш сприятливими, середній показник врожайності по Сумській області склав 2,27 т/га, а компанія зібрала 2,0 т/га.

«Такі показники не відповідають очікуванням і амбіціям холдингу», — сказала Ворона.

При складанні планів компанія орієнтується на середні показники за три попередні роки.

«Це дозволяє запланувати витрати, які ми точно зможемо окупити, якщо погода негативно позначиться на врожаї. Виконання плану в роки зі сприятливими умовами не повинно бути складним завданням, його невиконання свідчить про те, що технологію необхідно вдосконалити», — підсумувала Ворона.

Віктор Кухарчук повідомив AgroPortal.ua про те, що його останній робочий день в «Агротрейд» був 30 жовтня.  

«Рішення піти з компанії для себе прийняв ще взимку, про що було ще в травні офіційно повідомлено керівництво компанії з пропозицією до липня знайти мені заміну і передати справи. Цього не було зроблено, тому мені довелося допрацювати до кінця сезону», - зазачив Віктор Кухарчук.

Від більш детальних коментарів Віктор Кухарчук відмовився, не бажаючи виносити дану ситуацію на публічне обговорення.


Для довідки: група «Агротрейд» — це вертикально інтегрований холдинг завершеного агропромислового циклу (виробництво, переробка, зберігання та торгівля сільськогосподарською продукцією). Основний напрямок діяльності — рослинництво. Компанія була заснована в 1998 році. Зараз земельний банк холдингу становить 72 тис. га сільськогосподарських угідь в Чернігівській, Сумській, Полтавській і Харківській областях. До складу групи входять дев'ять агрокластерів і мережу елеваторів і хлібоприймальних підприємств загальною потужністю зберігання 620 тис. т.