Єврокомісія покращила прогноз для економіки України

16 листопада 2023, 18:00 1647

Україна протягом 2023 року продемонструвала стійкість економіки попри повномасштабне російське вторгнення, що дозволяє очікувати на економічне зростання на рівні 3,7% та 6,1% у наступному та у 2025 році відповідно.

Про це йдеться в осінньому економічному прогнозі Єврокомісії (ЄК), передає «Укрінформ».

Як зазначається, головними стимулами для такого зростання будуть система приватного споживання та державних інвестицій, зокрема в процесі відбудови та відновлення країни.

За оцінкою ЄК, інфляція в Україні швидко знижувалася протягом 2023 року — від показника річної інфляції у 26,6% у грудні 2022 року до 7,1% у вересні 2023 року.

Водночас річний показник інфляції, за прогнозом, буде надалі знижуватися — до 7,6% у 2025 році. Очікується, що це відбудеться завдяки зменшенню тиску на сферу виробництва та гнучкій монетарній політиці держави.

Як зазначається у європейському прогнозі, стійкість української економіки у 2023 році «здивувала», зважаючи на атаки росії на критичну інфраструктуру та ланцюги постачання.

«Ці результати, кращі за очікувані, підкреслюють адаптивність і стійкість українських споживачів та українського бізнесу до викликів, пов'язаних із ситуацією війни, і це знайшло відображення у зростанні індикаторів упевненості. На додаток, продовження «зернової угоди» до липня 2023 року, «шляхи солідарності» ЄС та винятково високий урожай підтримали економічну активність», — сказано в документі.

За прогнозом, зростання ВВП України у 2023 році може сягнути 4,8%, що значно перевищує весняний прогноз ЄК.

Певна стабілізація спостерігається також на ринку праці в Україні завдяки відносно невеликим обсягам міграції та частковому поверненню переміщених осіб до місць проживання. При цьому велика кількість переміщених осіб, що досі зберігається, залишається фактором ризику для ринку праці та призводить до нестачі робочої сили в окремих секторах економіки та у регіонах країни.

Також фактором ризику фахівці називають ескалацію війни, яка може призвести до подальшого зростання цін, продовження руйнації шляхів постачання та втрат у виробничих спроможностях країни.