Ціни на бобові ростуть. Україні нічого запропонувати

22 січня 2021, 08:00 4342

Якщо порівнювати пропозицію по бобовим цього сезону з минулим, то в Україні вона зменшилася орієнтовно на 60%, що пов'язано з дефіцитом урожаю.

Про це AgroPortal.ua розповіла менеджер із закупівель бобових культур компанії, яка є одним із лідерів експорту нуту з України, Юлія Хасенко.

«Експортні пропозиції на українському ринку бобових значно знизилися, зокрема, на горох жовтий та зелений — на 80%,сочевицю — на 90%, боби — на 30%, нут та квасолю — на 80%. Попит на дані культури в країнах Азії та Європи є і майже не відрізняється від початку 2020 року, за виключенням квасолі, якої в Україні майже не залишилось», — зазначає Юлія Хасенко.

За її словами, якщо рівень попиту залишився без змін, то закупівельні ціни зросли майже на 55% порівняно з січнем 2020 року. І найбільше цінові зміни стосуються гороху, нуту та сочевиці.

«Наприклад, пропозиція по соєвим бобам в цьому сезоні дещо менша, а ціна зросла вже на 50%, що пов’язано із новими проблемами з аргентинським експортом, що повернуло на біржі США спекулятивний попит на соєві боби і масло, хоча ще напередодні трейдери закривали довгі позиції і фіксували прибуток після зростання цін, що призвело до зниження котирувань. Соєва олія дорожчає на тлі можливого скорочення переробки сої в Аргентині в результаті страйку і відновлення попиту на соєву олію з США.

Сочевиці в Україні теж обмаль, але ціни особливо не вражають, оскільки США та Канада зібрали гарні врожаї й закривають потреби світового ринку.

Боби кінські в ціновій політиці залишились теж майже без змін, як і пропозиція від сільгоспвиробників. Якість даних культур у зв'язку з погодними умовами під час вирощування дещо погіршилась, товар переважно дрібніший та має в окремих випадках відхилення від норм за кольором і розміром», — розповідає Юлія Хасенко.

Вона зазначає, що експорт товарних бобових культур істотно зменшився, але є значний попит на крупи. Тож ціна на бобові крупи, зокрема горохову, на 45% вища, ніж у 2020 році.

За прогнозами експертів, у 2021 році українські сільгоспвиробники планують збільшувати площі під посіви гороху, сочевиці та нуту. Вагання викликають лише погодні умови та зростання цін у цьому сезоні на соняшник, сою, пшеницю та кукурудзу, урожайність яких значно більша ніж, наприклад, гороху чи нуту.

«Бобові культури вважаються кращим попередником для вирощування тієї ж пшениці, чимало сільгоспвиробників все ж таки таки готові відмовитись від бобових через високу ціну на зернові та олійні культури», — розповідає Юлія Хасенко.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua