Психологічна відмітка курсу долара: скільки втрачають агроекспортери

16 листопада 2021, 15:00 2672

Високі ціни на зернові на світовому ринку допомагають аграріям генерувати більший потік валюти до України, що призводить до зниження курсу долара. І, з одного боку, їм вигідно зараз експортувати, адже менші обсяги експорту приносять більший дохід, а з іншого — вони втрачають на зниженні курсу.

AgroPortal.ua розпитав експертів про нинішню ситуацію з курсом і попросив спрогнозувати, чого очікувати у 2022 році.

Зміцнення гривні для експортерів коштувало 21 млрд грн

Кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський говорить, що зміцнення національної валюти негативно позначається на експортерах. Адже при продажу валютної виручки вони отримують меншу суму в гривні. І, відповідно, зменшується їхній прибуток.

З жовтня 2020 р. по жовтень 2021 р. гривня зміцнилася на 7,9%, що призвело до втрат експортерів зерна на суму понад 21 млрд грн

«Останній рік ми бачимо зміцнення курсу гривні. Проте, така ситуація в значній мірі обумовлена знеціненням долара щодо товарів і провідних світових валют. Для боротьби з кризою, викликаною пандемією, США вдалися до грошової емісії та знизили облікову ставку практично до нуля. Така стратегія сприяла відновленню економіки, проте викликала сплеск інфляції. Тому зараз вживаються заходи зі скорочення грошової маси», — пояснює експерт.

Агровиробники також впливають на курс

Експертка з економічних питань, народна депутатка Верховної Ради VIII скликання Тетяна Острікова говорить, що експорт зернових також впливає на курс валют в Україні: завдяки високим світовим цінам на зернові аграрії генерують більші потоки валюти до країни, ніж зазвичай, і це — одна з причин здешевлення долару.

Для прикладу вона наводить дані митниці: за 10 місяців 2021 року Україна експортувала трохи менше 38 млн т зернових на більше ніж $9 млрд, за той самий період 2020 року було експортовано 42 млн т на $7,7 млрд, за 10 місяців 2019 року — 46 млн т на $7,8 млрд.

«Очевидно, що аграрії у виграші, адже менші обсяги зернових потребують менших витрат на вирощування і транспортування, а дохід від продажу при цьому більший. Хоча теоретично вони втрачають кошти на зниженні курсу, адже міцна національна валюта робить експорт менш вигідним. На практиці ж сьогодні ми маємо високі світові ціни на основні статті українського експорту: агро, чорні метали та руду. Ці галузі точно не в програші. Також ці компанії можуть скористатись дешевим доларом і закупити імпортне обладнання чи сільгосптехніку для збільшення ефективності виробництва», — пояснює Тетяна Острікова.

Дешевий долар теоретично зробить високотехнологічний український експорт менш конкурентноздатним у світі. Але для цих галузей інвестиційний клімат і верховенство права зараз є більшими проблемами, ніж курс валют

Що буде у 2022-му?

У Держбюджеті на 2022 рік закладений курс 28,6 грн за долар, і Тетяна Острікова вважає, що, швидше за все, це завищений курс, який дозволив підвищити доходи від митниці й таким чином завищити видатки бюджету. Вона додає, що, наприклад, один із найбільших банківських холдингів США JPMorgan Chase на вересень 2022 року прогнозує курс 26,8 грн за долар.

«Загалом можна сказати, що падіння долара ймовірно припиниться взимку через необхідність імпортувати газ. Далі все залежить від світової кон’юнктури. У будь-якому разі, макроекономічно зараз в Україні досить стабільна ситуація, а у Нацбанку достатньо резервів, щоб гасити можливу паніку на ринку», — переконана вона.

Олександр Хмелевський говорить, що у 2022 році відбуватиметься зростання курсу долара стосовно товарів і провідних світових валют. А от стан економіки України викликає у нього серйозні занепокоєння, адже вона не відновлюється запланованими темпами після кризи 2020 року. Промисловість відновила падіння, а постійні локдауни лише погіршують ситуацію.

«Ми переживаємо енергетичну кризу, яка може призвести до зупинки цілих галузей та масових неплатежів. Зростає інфляція, є проблеми з наповненням бюджету. Високі ціни на газ, нафту, вугілля, електроенергію, які Україна імпортує, погіршують стан зовнішньоторговельного балансу й ведуть до зростання вартості імпорту та збільшення відтоку валюти. В суспільстві зростають протестні настрої та політична напруга. Всі ці фактори будуть тиснути на гривню, тому в 2022 році її девальвація відновиться», — прогнозує Олександр Хмелевський.

За його словами, перша ціль зниження курсу — це 28 грн за долар. Її можна досягнути вже в першому кварталі. Восени 2022 року курс може досягти 30 грн за долар, а якщо економічна та політична криза загостряться, не виключено, що девальвація буде ще більш суттєвою.


Вікторія Євтушенко, AgroPortal.ua