Небувалий ажіотаж. В Україні насіннєву картоплю розпродали ще у листопаді

01 квітня 2021, 07:00 6717

Компанії, які продають насіннєву картоплю, вже завершили сезон, адже розкуплено майже всі сорти. Найпопулярніші з них відвантажували замовникам ще в жовтні-листопаді 2020 року.

Про це AgroPortal.ua розповів директор єдиної приватної компанії із селекції картоплі в Україні ПрАТ НВО «Чернігівеліткартопля» Ігор Шкурко.

«З наших сортів найшвидше розкуповують надранній сорт Нагорода, який за стиглістю перевищує всі європейські сорти. Ще однією його перевагою є те, що він дає непогані врожаї на півдні України в посушливих умовах — там, де інші сорти не справляються. Тому Нагорода в нас розпродується ще в жовтні», — розповідає Ігор Шкурко.

За його словами, зважаючи на зміну клімату, доводиться постійно оновлювати сорти, а ті, які при нинішніх погодних умовах не дають бажаної економіки, вибраковувати і виводити.

Ігор Шкурко додає, що якщо зоною значного виродження ще 10 років тому був південь України, то на сьогодні сума позитивних температур і на півночі є такою, що робить територію північних областей зоною швидкого виродження картоплі. Це змушує робити сортозаміну та сортооновлення кожні 6-8 років і скорочує вирощування продуктивних сортів до 4-5 років.

«Ми ведемо насінництво тих сортів, які ростуть за спекотних умов, при високих температурах, майже повній відсутності вологи і, що дуже важливо, не потребують зрошення. Розуміємо, що майже 90% картоплі вирощується в домогосподарствах, і не всі мають змогу встановити полив, тому орієнтуємось на селекцію посухостійких сортів, які не потребують поливу», — зазначає Ігор Шкурко.

Він додає, що хоч від підбору сорту напряму залежить майбутній урожай, сертифікований насіннєвий матеріал картоплі використовується переважно сільгосппідприємствами та фермерськими господарствами.

«Населення ж оновлює свій насіннєвий фонд нечасто і, як правило, протягом багатьох років використовує посадкову картоплю, відсортовану від картоплі товарної. А сортозаміна та сортооновлення полягають в обміні між сусідами чи знайомими посадковим матеріалом невідомого походження та такого, що вже вирощувався протягом тривалого часу. З цієї причини домогосподарства в основному мають низьку врожайність картоплі», — пояснює Ігор Шкурко.

При цьому він додає, що чотири сорти картоплі «Чернігівеліткартопля» вже районовані, і на випробуванні знаходиться ще 10 сортів. Для того, щоб районувати сорт по всій Україні, він розсилається на дослідні станції, де три роки проводиться його тестування.

«Вивести картоплярство в Україні на вищий рівень і розвивати професійне та промислове виробництво насамперед можливо через стимулювання експорту, захисту внутрішнього ринку від недобросовісного імпорту шляхом введення митних тарифів і за допомогою держави — дотування або на вирощування, або на придбання обладнання та техніки. В цьому плані картоплярі отримують хорошу підтримку в Росії, Польщі, країнах ЄС. В Україні поки цього немає», — наголошує Ігор Шкурко.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua