Фермери Чернігівщини недоберуть 30-40% врожаю картоплі

18 вересня 2021, 09:00 10478

Виробники картоплі на Чернігівщині цього року матимуть не лише менший урожай, але й менше товарної картоплі. Причиною цьому стали погодні умови, які негативно вплинули на середні та пізні сорти.

Про це у ексклюзивному коментарі для AgroPortal.ua повідомив директор ФГ «Чепа» (Корюківський район, Чернігівська область) Віталій Чепа.

За його словами, у їхньому регіоні опади були лише навесні й уже по закінченню сезону, а коли картопля мала б наливатися, вологи не вистачало. Тому чернігівські картоплярі прогнозують недобір врожаю на 30-40%.

«Порівняно з попередніми роками, коли ми отримували 35-40, а іноді й 50 т з 1 га, цього року врожайність картоплі складе близько 60-70% від даного показника. Тобто матимемо близько 25 т/га», — говорить Віталій Чепа.

За словами фермера, значно більшою проблемою, ніж урожайність, цього року стала низька товарність картоплі.

«Ми провели тільки пробну копку, а колеги по області, які вже копають на повну, скаржаться, що товарність картоплі низька: крупної фракції дуже мало, в основному середня. Товарної картоплі цього року буде 25-30%, хоча зазвичай було 55-60% від загального обсягу врожаю. Але треба розуміти, що це не зовсім об’єктивна оцінка. Об’єктивний висновок зможемо зробити, коли все зберемо і продамо», — пояснює Віталій Чепа.

Щодо хвороб, то, як і завжди, професійні виробники картоплі на Чернігівщині з ними не зіштовхнулися. Тут відповідально слідкують за фітосанітарним станом посівів і вчасно вносять фунгіциди.

«Як тільки ми помічаємо якісь проблеми, відразу ж вносимо фунгіциди. Іноді робимо до восьми обробок. І насіння ми купуємо щороку нове, якісне, тому проблем з якістю врожаю у нас не буває ніколи. Більше того, з нами поряд знаходиться насіннєве господарство, тому ми намагаємося їм не нашкодити», — говорить фермер.


Вікторія Євтушенко, AgroPortal.ua