Експерт: Ринки ріпаку та сої довше відновлюватимуться після «чорного понеділка»

12 березня 2020, 14:13 2281

Ринки сої та ріпаку, скоріш за все, будуть довше відновлюватися після «чорного понеділка», ніж ринок зернових.

Таким припущенням у коментарі для AgroPortal.ua поділилася заступник директора ProAgro Group Марія Колесник.

«Внаслідок падіння цін на нафту та вартості американського долара по відношенню до решти провідних валют світу, в понеділок світ спостерігав обвал на всіх фондових та сировинних ринках. Через те що дії спекулянтів були обумовлені панічними настроями, вже наступного дня біржовий маятник хитнувся в протилежний бік. Водночас на ринках зерна денне цінове просідання було не настільки суттєвим», — розповідає Колесник.

За її словами, більш впливовим є довготривалий спадаючий тренд, який утворився внаслідок стрімкого поширення коронавірусу світом та пов’язаного з ним сповільнення світової економіки.

«Оскільки «чорний понеділок» припав на сприятливе підґрунтя, його наслідки відчуватимуться довше», — вважає Колесник.

Експертка зазначає, що початок березня на світовому ринку зерна давав підстави сподіватися на певне відновлення, оскільки продемонстрував перші ознаки стабілізації після нищівного удару, завданого епідемією коронавірусу.

Падіння цін на зерно на спотових ринках Європи та Сполучених Штатів спочатку сповільнилось, а потім практично припинилося (кукурудза навіть трохи подорожчала). Втім, на ринках Чорноморського регіону ціни на пшеницю і кукурудзу зберегли спадаючий тренд, сповільнивши темпи свого падіння.

Падіння долара, за очікуваннями заступника директора ProAgro Group, сприятиме експорту американського зерна, що збільшить конкуренцію на і так перенасиченому ринку та спричинить додатковий тиск на ціни європейських трейдерів.

«В Україні ми спостерігаємо не подорожчання долара, а падіння вартості гривні. Для населення це значний мінус, бо продукти всередині країни зростатимуть у ціні, особливо на тлі панічних настроїв», — говорить Колесник. І додає: з іншого боку, це надаватиме конкурентну перевагу експортерам та стимулюватиме зовнішню торгівлю.

Трохи інша ситуація на ринках сої та ріпаку, які через біодизель міцніше пов'язані з нафтовим ринком, а отже і підпадають під вплив цінових коливань на ньому. Там денне просідання на світових біржах було більш суттєвим, тому відновлення, швидше за все, буде більш повільним, пояснила заступник директора ProAgro Group.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua