В Музеї гречки немає вічної мерзлоти як, наприклад, під горами Платобергет у світовому сховищі колекції генетичного матеріалу, яка в разі чого зможе стати резервною копією для сільськогосподарських культур всього світу, але в Подільському державному аграрно-технічному університеті знаходиться 945 зразків гречки з різних регіонів світу.
Тут є презентабельний матеріал для споглядання, але окремо зберігається «живий» насіннєвий матеріал. Тут життєздатне насіння зберігається відповідно до методики Національного центру генетичних ресурсів у спеціальних крафтових пакетах. Також в музеї дотримуються спеціального мікроклімату, а щоб насіння не втратило схожість, щороку проводиться пересів сортів частини колекції та ідентифікація зразків.
Окрім Музею гречки, в головному корпусі навчального аграрного закладу знаходиться ще й Музей хліба. Його ініціатором та спонсором став місцевий виробник хліба, хлібобулочних та кондитерських виробів «Український Кристал».
Розповідають, що все починалося з колекції пасок, а вже потім як викладачі, так і студенти почали звозити хлібобулочні вироби з різних куточків світу. Щоправда, експонати періодично змінюються, оскільки навіть після спеціального процесу сушіння хліб не здатен зберігатися занадто довго.
Джерело фото: AgroPortal.ua