В цьому сезоні компанія має рекордні показники врожайності гібридів кукурудзи селекції KWS на даних ділянках, чому сприяли, перш за все, якісна робота команди польового виробництва та погодні умови під час цвітіння і наливу зерна. Тому отримане насіння буде найвищої якості й відповідатиме всім стандартам KWS.
У лабораторії контролюють усі показники якості насіння, яке доробляють на заводі. Проби відбирають на кожному технологічному етапі доробки, а під час сушіння — щопівгодини.
Які ж технологічні процеси відбуваються зараз на заводі?
Етап 1. Прийом сировини. Вантажівку, що потрапила на територію заводу, спочатку зважують (максимальне навантаження ваг до 80 т), і далі вона прямує на розвантаження.
Підлога завальної ями рухома, її сегменти рухаються вперед-назад, чим забезпечується рух сировини в ямі.
Продуктивність розвантаження завальної ями становить 30 т/год. З неї качани кукурудзи прямують транспортерами в цех сортування та очистки від листостеблової маси.
Етап 2. Відбір зразків на лабораторний аналіз. З кожної партії відбираються зразки качанів кукурудзи на лабораторний аналіз для контрольного визначення вологості, рівня захворюваності та схожості насіння.
Етап 3. Очищення. Рух качанів кукурудзи по лінії зняття листостеблової маси.
Чотири «Хаскери», які відділяють качани від обгорток, обладнані прогумованими вальцями, що рухаються по два у внутрішньому та зовнішньому напрямках, захоплюють обгортку та бережно її відривають.
Етап 4. Сортування качанів. Після механічного відділення обгорток качани візуально оглядають працівники цеху і за потреби вилучають нетипові та пошкоджені качани.
Етап 5. Сушіння зерна. Очищені качани переміщаються на пост сушіння — насіння потрапляє в сушильні камери.
Двопрохідна реверсивна сушарка (сушильний цех) має загальну продуктивність висушування насіння обсягом 12 тис. т у качанах. Пальники сушарки працюють на природному газі, сушіння проводиться при температурі повітря не більше 40°С, реверсивним способом.
За процесом сушіння зерна здійснюється цілодобовий автоматичний контроль.
Етап 6. Обмолот та попередня очистка. Після сушіння качани потрапляють на пост обмолочування, продуктивність якого складає 20 т/год, де відбувається відокремлення зерна кукурудзи від стрижнів.
Обмолот насіння з попередньою очисткою (відразу при обмолоті відбирається замале та завелике насіння).
Етап 7. Зберігання в октабінах. Після обмолоту та попередньої очистки насіння завантажується в спеціальні картонні короби (октабіни) об’ємом до 1 т, які надалі зберігаються на складі сировини.
Джерело фото: КВС-УКРАЇНА