Трактори, комбайни, обприскувачі: ситуація на ринку за 2022 рік

06 березня 2023, 12:30 2825
Олег Нестеров

2022 рік став неабияким випробуванням для українських громадян, бізнесу і зокрема агросектору та аграріїв у зв’язку з повномасштабним вторгненням рф. Порятунок персоналу і майна, закриті порти, окупація частини території, ускладнений імпорт і експорт, проблеми з паливом і логістико, бойові дії, мобілізація — з усім цим зіткнулися сільгоспвиробники.

Великою проблемою було також те, що в кінці лютого, коли аграрії активно готуються до нового сезону і посівної — закуповують насіння, ЗЗР, паливо, оновлюють чи поповнюють парк техніки, велися активні бойові дії, тривали ракетні, авіаційні та артилерійські обстріли, зокрема прикордонних областей.

Проте у зв’язку з широкомасштабною війною виникли складнощі в доступі до фінансування, аграрії не завжди мали змогу придбати основні виробничі ресурси, вже не говорячи про дороговартісні трактори, самохідні обприскувачі чи комбайни. 

З деокупацією півночі України, включенням в роботу уряду і асоціацій, збільшенням допомоги союзників, зокрема фінансової, ситуація трохи покращилась — почали виділяти фінансування на програми здешевлення кредитів, портфельні гарантії, було доповнено перелік товарів критичного імпорту різними типами сільгосптехніки і запчастинами, і агросектор в обмежені строки робив усе, аби розпочати посівну. 

Проте війна і відповідні наслідки дуже суттєво вплинули не тільки на самих аграріїв, а й постачальників виробничих ресурсів, зокрема виробників та постачальників техніки. Якщо проаналізувати ситуацію загалом, без прив’язки до брендів і типів техніки, то порівняно з 2021 роком продажі нової самохідної сільгосптехніки просіли в 2 рази. 

Трактори: продажі ідентичні показнику 2015 року

Де-факто показники продажів у 2022 році основної робочої техніки аграріїв впали у 2,6 рази порівняно з 2021 роком. Для розуміння, показник продажів тракторів 2022 року майже ідентичний показнику 2015 року. 

* за даними УКАБ (мається на увазі продажі нової техніки іноземних брендів CHN, CLAAS, John Deere, AGCO, а також МТЗ, продажі тракторів з Азії не враховано)

Якщо дивитися в розрізі категорій потужності, то найбільше просів сегмент 45-100 к.с. — в 3,4 рази (у порівнянні до 2021 року), в якому майже всі попередні роки домінував МТЗ. Але у зв’язку з рядом обмежень наразі постачання МТЗ на ринок України значно знизились (а той й взагалі зупинені). По всіх інших сегментах потужності просідання коливається від 1,1 до 3 разів порівняно з 2021 роком. 

Зернозбиральні комбайни: встановлено певний антирекорд

Щодо реалізації нових зернозбиральних комбайнів, то цього року було встановлено певний антирекорд — показник є найнижчим з 2015 року.  

Якщо дивитися в розрізі областей, у яких активно розвинене вирощування зернових та олійних культур, є досить суттєве просідання купівлі зернозбиральних комбайнів. Для прикладу, в Харківській області було придбано близько 20 нових зернозбиральних комбайнів проти 90+ одиниць минулого року. Це пов’язано з частковою окупацією та активними бойовими діями влітку. 

У Чернігівській, Дніпропетровській, Київській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Вінницькій областях у більш ніж 2 рази скоротилася купівля нових комбайнів. Запорізька, Донецька, Сумська, Херсонській області — від 4 до 6 разів скорочення придбання. Коли ж у 2021 році купівлі в цих регіонах були в середньому вдвічі більше, ніж у 2020-му. 

Самохідні обприскувачі: спад у продажах несуттєвий 

Самохідні обприскувачі — один з небагатьох типів техніки, котрий не зазнав настільки суттєвого спаду в продажах, а був, скоріше, в межах певного природнього зниження через значне придбання минулого року (схожа історія прослідковується з 2018 року). 

Звичайно, дивлячись у розрізі регіонів, то на тих територіях, де велися чи ще ведуться активні бойові дії, відбулося зменшення продажів. Але в більшості регіонів це був не настільки великий показник за винятком Сумської та Луганської областей, де придбання самохідних обприскувачів порівняно з 2021 роком зменшилося у 2,5 і 4 рази відповідно.   

Водночас Одеська область у 2022 році показала рекордний показник з придбання самохідних обприскувачів — 15 нових одиниць, що дорівнює показнику за період 2015-2018 років. Херсонська область, незважаючи на окупацію значної частини території, продовжує роботу і закупила у 2 рази більше обприскувачів, ніж минулого року. Дніпропетровська область придбала 21 одиницю — 10% всього обсягу придбаних нових обприскувачів і найбільший показник з усіх областей України. 

Лідерами є обприскувачі брендів Case IH і John Deere, продажі яких складають більше 85% загального придбання самохідних обприскувачів.   

Складно спрогнозувати, якою буде ситуація в 2023 році, з огляду на значну кількість факторів не тільки пов’язаних із бойовими діями, а й швидкістю розмінування полів у Чернігівській, Сумській, Київській Харківській та інших областях, можливості залучення фінансування, зокрема продовження допомоги в межах «Доступні кредити 5-7-9%» за вже виданими кредитами тощо. Також слід зауважити, що цього року аграрії будуть працювати над здешевленням вартості посівної шляхом посіву культур, що потребують меншого використання добрив і ЗЗР (особливо з огляду на здорожчання їхньої вартості і завищенням цін митницею). Можливо, заощаджувати будуть і шляхом зменшення витрат на придбання самохідної техніки, але це можна буде оцінити за результатами 1-го кварталу цього року.

Олег Нестеров, координатор комітету техніки УКАБ

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.