Сьогодні потрібно затвердити зміни до Податкового кодексу, щоб можна було жити та працювати за ними з 1 січня 2017

22 червня 2016, 15:41 3100
Микола Кучер

Я, як народний депутат, голосував за зміни до Податкового кодексу два рази: у 2014 р. — це було 24 чи 25 грудня і у 2015 році — це також було десь 24 чи 25 грудня. Тому в такій формі і в такі терміни, як пропонувалося у минулі роки, я більше голосувати за цей документ не буду.

Це неправильне і нечесне голосування, коли за змінну оподаткування для бізнесу, виробників, працюючих, голосують за 5 днів до того, як вони вступають в силу. Будь-які зміни по оподаткуванню потрібно приймати, щонайменше, за півроку.

Нагадаю, що минулого року, коли приймали, практично «на ходу» ось цей Податковий кодекс, який був дуже поганим для села, ми домовились ще з минулим урядом, що наступний Податковий кодекс буде розроблено до 1-го липня, і його буде прийнято також в липні місяці.

Це не просто забаганка, це потрібно для того, щоб, насамперед, була змога його виконувати. Виробники повинні мати достатньо часу, щоб підготуватися до виконання усіх норм нового документу і згідно нього вже працювати. Не можна ставити за мету сам факт прийняття документу, а про його виконання та терміни для цього простими людьми, виробниками, зокрема тими, кому доводиться працювати за цими законами, забувати.

Новий Кодекс повинен бути розрахований не на рік, а хоча б на декілька — на 3, чи на 5 років для того, щоб всі мали одні загальні правила, по яких вони повинні працювати протягом довгого періоду, а не щороку очікувати «подарунків під ялинку».

Тому я вважаю, що зараз потрібно наполягати на тому, щоб урядом був розроблений новий Кодекс, і терміново. Оскільки ним ще навіть ніхто серйозно не займався, тому якщо навіть буде балаканина, що новий документ розробляється — це неправда!

Як можна розробити документ, коли навіть відповідних фахівців не долучають до цього процесу, а це фахівці у галузі сільського господарства, промисловості, авіабудування та технічних галузей. Я підходив до своїх колег, питав, чи когось з них долучали до цього процесу?! І відповідь була одна — що жодного не запрошували до уряду на підготовку кодексу.

Тому зараз я разом з іншими колегами будемо наполягати на тому, щоб  як  можна скоріше розроблялись зміни до Податкового кодексу, який почне працювати з 1 січня 2017 року, так як це має вагоме значення для галузей нашої економіки, особливо для села.

Микола Кучер, народний депутат України

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.