Експортний безвіз ще на рік: які загрози видно, та на чому зосередитися Україні

14 травня 2024, 11:35 1420
Марія Дідух

Рада Європейського Союзу ще на рік, до 5 червня 2025 року, призупинила дію імпортних мит і квот на український експорт до ЄС. Проте із захисними механізми для захисту ринку ЄС, один із яких зобов’яже Європейську комісію повторно запровадити квоти, якщо імпорт птиці, яєць, цукру, вівса, кукурудзи, круп і меду перевищуватиме середнє арифметичне обсягів, імпортованих у другій половині 2021 року, у 2022 та 2023 роках.

Беззаперечно, це позитивний сигнал для ринку після надскладних перемовин, тому що торгівля нам потрібна для підтримки економіки, хоча рішення фактично звузило наші можливості. Звісно, не до тих малих обсягів, які були прописані в Угоді про асоціацію з ЄС.


Однак ключовим маркером є для нас саме голосування: Угорщина, Польща проголосували проти, Болгарія — утрималася.

Чому це важливий маркер для України?

Вже у другому півріччі цього року у Раді ЄС головуватиме Угорщина, а з 1 січня і до кінця червня — Польща. Тож як ми торгуватимемо з ЄС після 5 червня 2025 року — під великим питанням, адже Україні потрібно буде вести переговори з ЄС під головуванням країн, які висловили свою позицію під час голосування 13 травня.

Загрози вже видно. Нас чекає непроста робота як на рівні держави, так і асоціацій. Нам вкрай необхідно продовжувати діалог з цими країнами і показувати, що ми інтегруємося у ЄС, що ми країна-кандидат у члени, тому нам варто домовлятися, як ділити цей спільний європейський ринок, адже рано чи пізно ми на нього зайдемо як член європейської спільноти.

Не виключаю, що наступного року не буде автономних торгових преференцій, незважаючи на те, закінчиться війна, чи ні. Нам потрібно напрацьовувати нові правила перегляду квот у бік збільшення, адже в самій Угоді про асоціацію, зазначено, що квоти можна переглянути через певний проміжок часу. І викласти їх у додатку до угоди у новій редакції.

Це важливо, адже ЄС, згідно з новим регламентом, якщо піде викривлення на європейському ринку по птиці, яйцю, цукру, меду, має право запровадити обмеження. І це не автоматична процедура, а ручний моніторинг, ручне адміністрування.

Переконана, що країни-сусіди будуть уважно слідкувати за українським експортом, і в разі чого піднімати галас, що не принесе нічого доброго. Тому на сьогодні нам уже потрібно працювати над важливим домашнім завданням — зрозуміти, як працювати з тими обсягами, що європейці нам дали. Вже зараз гравцям ринку по чотирьох визначених групах товарів варто домовлятися всередині країни, щоб не сталося, що ми за місяць вичерпали обсяг, і нас відріжуть взагалі від ринку. Гравцям ринку необхідно дозволений обсяг розтягнути в часі (зафіксувати для себе обсяги щомісячно чи щоквартально), а також у відсотковому еквіваленті поділити між собою, адже є великі, які експортують 80%, але є і маленькі, яким теж потрібен доступ до європейського ринку.

Учасники ринку кожний у своїй категорії товару мають знайти цей консенсус, адже ми завоювали ринки власною продукцією, тією ж куркою охолодженою. Уявімо, ми перевищили обсяг, везти не можна певний час, адже зафіксований перекіс на ринку, ми втратили одразу споживача, оскільки товар відсутній, а потім спробуй повернись, якщо споживач переключився на іншого виробника.

Марія Дідух, директорка громадської спілки «Всеукраїнський аграрний форум»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.