Цей вітамін має життєво важливе значення для нормального функціонування імунної системи. Без достатньої кількості наші імунні клітини не зможуть реагувати на загрозу відповідним чином, роблячи організм загалом більш сприйнятливим до інфекцій.
Вітамін D також необхідний нашому організму для перетворення їжі на енергію. Якщо ви постійно відчуваєте втому, це може означати, що організм не засвоює поживні речовини з їжі, що, у свою чергу, може бути спровоковано дефіцитом вітаміну D.
І якщо сонячних годин не так багато в зимовий час, то заповнити нестачу вітаміну D допоможе включення в раціон деяких продуктів.
Багаті на вітамін D сирий яєчний жовток, кисломолочні продукти, сир (кисломолочний сир), вершкове масло, морепродукти. У найбільшій кількості вітамін D міститься в риб'ячому жирі, печінці тріски та палтуса, оселедці, скумбрії, тунці, макрелі. У молоці вітаміну D не так багато, до того ж у ньому міститься фосфор, що перешкоджає його засвоєнню.
Вівсянка, картопля, петрушка, а також деякі трави (люцерна, зелень кульбаби, кропива та хвощ) також є джерелами вітаміну D.
Як бачимо, в рослинних продуктах вітаміну D небагато, тому вегетаріанцям все ж таки варто звернути увагу на продукти тваринного походження.
Щоб вітамін D добре засвоювався, необхідно включати до свого раціону продукти, багаті на вітаміни А, Е і С, групи В, кальцій і фосфор. Всмоктування магнію вітамін D покращує, а всмоктування заліза може ускладнювати, якщо приймати великі дози. Засвоєння вітаміну D погіршується, якщо людина харчується замінниками тваринних жирів, а у любителів часто вживати спиртне різко зменшується кількість вітаміну D в печінці.
Найкращий, передбачений самою природою спосіб отримувати вітамін D — частіше перебувати на сонці, тому намагайтеся гуляти на відкритому повітрі будь-якої пори року, ловити сонячні години.
AgroPortal.ua за матеріалами Foodandmood.com.ua