В країні молока та морозива

26 ноября 2015, 18:00 3506

Кто из нас в детстве не мечтал побывать в волшебном месте — там, где делают мороженое. Учаснице конкурса «Лучшая аграрная практика 2015» это удалось. Студентка Технолого-экономического колледжа Белоцерковского национального аграрного университета Елизавета Момот этим летом работала на молокозаводе.

Я обрала дуже цікаву, а головне потрібну спеціальність — «Зберігання, консервування та переробка молока». А потрібна вона тому, що попит на молочні продукти, такі, як кефір, ряжанка, йогурти, сири, масло, морозиво й багато інші є завжди. Більша частина з них вважається дієтичними, і часто використовуються навіть в лікувальних цілях.

Молоко та молочні продукти мають важливе значення для організації здорового та якісного харчування людини. Воно необхідно для функціонування багатьох органів, насамперед печінки. Використовують молоко в їжу безпосередньо для приготування перших, других і третіх страв, у хлібопекарській, кондитерській та інших галузях харчової промисловості. Навіть такий продукт як морозиво є дуже корисним.

Звичайно ж, що ніяке навчання не може проходити без практики, і моє в тому не є виключення. Свою технологічну практику я проходила на Білоцерківському заводі ПАТ «ЖЛК—Україна», ще раніше відомий всім як ВАТ «ВІТА». Саме підприємство існує вже досить довго і вже знайшло свого споживача, має доволі непогану репутацію і чималий асортимент молочної продукції. А саме: молоко питне різної жирності, пряжене молоко, кефір, ряжанка, йогурт, сметана, кисломолочний сир, сиркові маси, дитячі сирочки, вершкове масло, сир адигейський, сир домашній і велика кількість різних видів морозива. На підприємстві створені всі умови не тільки для комфортної й спокійної праці, а й для навчання таких ще молодих і недосвідчених студентів як ми.

Коли я прийшла в перший день на практику, то дуже хвилювалася. Все ж таки теорія — це добре, а на ділі воно все по-іншому. Та коли вже взялася до роботи, то зрозуміла, що хвилюватись немає чого,  адже в коледжі я отримала всі необхідні знання по спеціальності і саме тут можу їх використати.  Через тиждень я вже впевнено працювала на всіх процесах. А, якщо, раптом, мені потрібна була допомога, то я завжди могла звернутися до працівників ПАТ «ЖЛК—Україна», і мені не відмовили б.

Мій робочий день починався з прохідної заводу. На час практики студентам нашої групи були видані спеціальні перепустки, по яким можна потрапити на виробництво, і тільки по ним, інакше ніяк. Після цього я направлялась в спеціально відведену кімнату для працівників, де могла перевдягнутися в форму, підібрати волосся і залишити речі. Також кожного дня працівники повинні розписуватися в журналі здоров’я. Так своїм підписом засвідчують, що у них та членів їхньої родини відсутні кишкові захворювання. Перед входом вже безпосередньо на виробництво якогось певного продукту обов’язково потрібно помити та продезінфікувати руки.

Дуже цікаво було попрацювати в лабораторії. Нам довіряли проводити різні досліди, визначати органолептичні й фізико-хімічні показники тільки-но привезеного молока, а потім і готової суміші.  Здавалося б, що таке та лабораторія? Куди важливіші цехи по виробленню продукції. А от я вважаю, що це одне з найголовніших місць на підприємстві. Бо перше, що треба зробити перед тим як відправити сире молоко не переробку — це обов’язково перевірити його якість.

Не менш цікава робота на лініях морозива, складання сумішей по рецептурі, підготовка компонентів, спостерігання за тим, як вже готовий, але ще не охолоджений до кінця продукт наповнює вафельні стаканчики чи форми для ескімо, а потім через певний час виходить із загартувальної камери повністю замороженим. Та що там цікаво, це ще й дуже смачно!

Знаєте, коли я була ще зовсім маленькою, я, як і всі діти, мріяла потрапити в те «священне» місце, де так багато морозива, де його виготовляють. І от працюючи на лінії виробництва морозива, я зрозуміла: «Моя дитяча мрія здійснилась»! Також на цьому підприємстві одразу готують і вафельні стаканчики для морозива. Звичайно ж і цей процес не обійшовся без участі студентів. І рецептуру ми складали, і в ящики вафлі укладали, й куштували теж.

Повернувшись після практики в коледж, я з впевненістю відповідаю на заняттях, навіть брала участь у конференції по підведенню підсумків технологічної практики. З більшим інтересом почала вивчати свій фаховий предмет «Технологія молока та молочних продуктів». І ось на останньому курсі, навіть замислююсь, чи не піти мені після закінчення навчання в коледжі працювати на підприємство ПАТ «ЖЛК—Україна»? Чому б і ні?  Мені здається, що це доволі гарний старт для розвитку подальшої кар’єри в галузі молочної промисловості.

Єлизавета Момот, студентка 4 курсу, спеціальність «Зберігання, консервування та переробка молока»