Виробнича практика здійснюється на заключному етапі підготовки студентів, що є для нас чудовою можливістю закріпити та засвоїти весь багаж теоретичних знань. Основні її завданням: адаптація молоді до конкретних виробничих умов і наступне вдосконалення професійних умінь і навичок, оволодіння сучасною технологією та прогресивними методами виконання робіт у виробничих умовах, розвитку інтересу до своєї професії і прагнення до подальшого вдосконалення своєї кваліфікації. І саме за такими принципами проходило моє стажування в Україні у ФГ «Мак осад».
При першому моєму знайомству із власником фермерського господарства я дізнався дуже багато цікавої, корисної та, з точки зору студента, перспективної інформації. Досить молоде господарство (засноване в 2000 р.) спеціалізується на вирощуванні зимових підщеп, кронованих однорічок, дворічок з однорічною кроною типу «кніп-баум» та великих партій високоякісних плодів.
Також приємно здивували умови та ставлення до мене. Поселення відбулося у новопобудованому гуртожитку із комфортними меблями, чистим санвузлом, теплим душем та просторою їдальнею. Отже, були створені всі умови для продуктивної праці, засвоєння навиків та отримання нових знань. Зараз я розповім вам про найгарячіші дні із свого стажування.
Почалася моя практика майже із початком навчального року. Складався мій день із восьми годин, що було досить оптимально для мене. Цього дня у господарстві проводилося окулірування. Окулірування — це спосіб щеплення плодових і декоративних рослин вічком, взятої від черешка культурного сорту. Мене приставили до групи молодих спеціалістів, які давали мені настанови, як проводити цей процес, розповіли про техніку безпеки та навіть поділилися декількома секретами успішного окулірування. Та насправді це ще було не все.
А де ж узяти однорічні пагони культурних сортів? Це діло довірили мені! Мій координатор у господарстві показав та розповів, як і де ми маєм їх узяти та як їх підготувати до окулірування. Багато людей думає, що це нудний і тривалий процесс, але насправді, коли ти заходиш у колекційно сортовий сад, ти знайомишся із цілим світом природи. Пізнаєш не тільки дерево і поле, а кожне плодове утворення, кожну комашку, кожну рослинку та навіть хворобу.
Але і це ще не все. Щоб домогтися 100% результату окулірування, потрібно доглянути підщепу, на якій ми збираємось провести цю операцію, а саме видалити дикі паростки та протерти її. Перед початком обіду і після роботи мене із робочими на автобусі відвозили харчуватися. Також залишався ще вільний час, щоб привести себе у порядок, зафіксувати все набуте та вичене, поспілкуватися із робочими на різні теми. Особливо актуальні були про перспективи працевлаштування молодих спеціалістів, стан аграрного сектору на сьогоднійшній день та, як все ж таки розпочати свою власну справу у сфері аграрного бізнесу молодому студенту.
Але найважливішими днями у житті кожного садівника є збір урожаю. Насправді, у цей час керівник, неначе мати, яка народила дитину. Ці плодові жнива і є найважливішим періодом.
Під часу збору, я познайомився із великим багажем сортів та клонів плодових дерев, а саме: Чемпіон, Моді, Фуджі, Джонаголд Дакоста, Айдаред, Голден Делішес (яблуня); Фаворитка, Листопадова (груша); Угорка, Пам’ять Тімірязєва (слива); Мелітопольська чорна, Рекордистка (черешня) та багато інших.
Та насправді збір урожаю не така легка робота, як це вважають деякі люди. Щоб зберегти зірване яблуко і реалізувати його на ринку у привабливому і товарному вигляді, потрібно почати ще із його зривання. Його потрібно класти у ємкість надзвичайно обережно щоб не травмувати його і обов’язково із черешком (так воно довше зберігається). Наступна стадія це зберігання плодів у холодильному приміщенні за відповідної температури, вологості, газового середовища, щоб протримати його до найвигіднішого періоду реалізації.
Ось так проходила моя виробнича практика у ФГ «Мак осад». Насправді, що може бути ціннішим, ніж отриманий досвід від спеціалістів своєї справи. Напевне висловлюючи думку усіх студентів хочу побажати нам побільше таких створених умов, які б сприяли розвитку та вдосконаленню молоді.
Павло Андрусик, студент 4 курсу, спеціальність «Виробництво і переробка продукції рослинництва»