Літо зі смаком солодкого перцю

27 ноября 2015, 08:00 3602

Чем известны Нидерланды? Вкусным перцем! Не верите? Тогда читайте новое эссе конкурса «Лучшая аграрная практика 2015». Студентка Национального университета биоресурсов и природопользования Ирина Ковальчук вас в этом убедит.

Мого солом’яного капелюха зривав холодний північний вітер, а босоніжки «квакали» від проливного дощу. Навколо — ні душі, лише добра сотня припаркованих велосипедів і крислаті верби обабіч залізничної колії. Мені двадцять років, я — майбутній агроном. І так розпочалася моя виробнича практика у найтолерантнішій країні світу — Нідерландах.

Ви запитаєте, яким вітром мене занесло аж так далеко? Відповідь дуже проста. До вступу в університет я закінчила ще й аграрний коледж. Тобто, за моїми плечима вже добрячий досвід польових робіт на дослідних ділянках тупими сапами поряд із лайливими сторожами. Останню виробничу практику хотілося зробити дійсно цікавою та корисною. Недовго думаючи, я подала анкету на практичне стажування за кордоном. Вибір зупинила на Нідерландах — країні-лідері експорту квітів та овочів.

Місцем мого наукового розвитку стала компанія «Ammerlaan Growers», розташована у Південній Голандії, поблизу Роттердама. Підприємство спеціалізується на вирощуванні перцю гідропонним методом. Загальна площа теплиць становить 8 га. Компанія була заснована містером Джоном Амерланом разом із синами Кевіном та Ніком. Батько займається вирощуванням ексклюзивних сортів перцю вже більше 25 років.

«Спочатку це заняття було моїм хоббі. Але потім я зрозумів, що занадто крутий для офісної роботи. Моє місце тут, у скляному раю», — закінчив свою розповідь містер Джон при нашій першій зустрічі.

Любов до рослин передалася і синам, які успішно господарюють у власних теплицях під керівництвом досвідченого батька. За контрактом моїм босом став Кевін, тому надалі мова піде про його теплицю.

Виробники овочів у Нідерландах все частіше стикаються із проблемою переповнених ринків. Приходиться постійно шукати нові місця збуту, або ж дивувати споживача ексклюзивною продукцією. Кевін знайшов, він вирощує особливий вид солодкого перцю — sweet bites, плоди якого майже безнасінні, мають відмінний товарний вигляд і смак. Така продукція є рідкістю в усій Європі, тому обсяги виробництва постійно зростають.

Асортимент пікантного перцю не обмежується лише солодкою паприкою. Нага, єлопіно, хабанеро та чілі справжня небезпека пожежі у ротовій порожнині. Ви знаєте, як виглядає пекло? Бо я тепер знаю, навіть спробувала його на смак. Мова йде про найгостріший перець світу — наггу. При збиранні плодів дуже важливо не пошкодити їхню поверхню, в іншому випадку можна проплакати цілих три години. Порівняно з нагою, чілі — просто шоколад. Шалені контрасти, чи не так?

Я працювала на зборі перцю, інколи — у пакувальному цеху. Навіть не можу визначитись, що мені подобалось більше. Комфортні умови праці, дисципліна, дружній колектив робили — стажування стало веселою розвагою. Вже за місяць я вивчила ряд реклам нідерландською мовою, розуміла польську і вільно володіла англійською. Моя практика в Голандії була не лише мовною.

Я одержала план роботи з переліком завдань, які повинні бути виконані у ході мого навчання. День-у-день мій багаж знань  поповнювався цінною інформацією. Я дізналася, як працює система опалення, водопостачання, вентиляції, захисту , навчилася доглядати за рослинами, встановлювати ступені зрілості і дуже швидко пакувати kids cups. Крім того, мені вдалось побувати у теплицях, де вирощують троянди на зріз, а також горщечкові декоративні рослини. Ще однією здійсненою мрією став візит на Flora Holland — один із найбільших у світі квіткових аукціонів.

На жаль, 3 місяці стажування пролетіли дуже швидко. Вони подарували мені безцінний досвід, безліч знайомств та вражень. Безперечно,  хочеться повернутись назад, або, хоча б зупинити час. Та ще більше я прагну створити такий маленький тепличний рай тут, в Україні. Держава повинна процвітати саме завдяки нам, молодим аграріям. Змінюючи країну, потрібно в першу чергу, починати із себе. Я вже почала. А ви?

Ірина Ковальчук, студентка 4 курсу, спеціальність «Агрономія»