Финал конкурса эссе Почему я выбираю агро? Голосуем!

01 мая 2019, 00:00 129132

Сегодня, 1 мая 2019 г., стартует финал конкурса эссе «Почему я выбираю агро?».

Редакция AgroPortal.ua получила 97 интересных эссе с 26 различных аграрных учебных заведений Украины. Из них было выбрано 10 лучших, которые и прошли в финал конкурса.

Онлайн-голосования (голосуйте ниже за работу, которая вам больше всего понравилась) продлится до 31 мая 2019 года (включительно).

3 июня 2019 года на AgroPortal.ua будет объявлен победитель, который получит в награду бесплатную поездку в Берлин. Награждение состоится в г.Киев (точную дату будет объявлено позже).

Пусть победят достойные!


Работы размещены в алфавитном порядке и подаются на языке оригинала (в конкурсные работы были внесены стилистические правки).




Брунь Юлія, Вінницький національний аграрний університет

Чому я обрала агро? Щоб відповісти на це запитання, потрібно повернутися в моє дитинство! Мої батьки — агрономи, і вони змалечку привчали мене до праці з землею: ми висаджували рослини та доглядали за ними. Вже тоді мені було цікаво, що спонукає ці рослинки рости, накопичувати масу та формувати урожай. Так, я обрала професію агронома і анітрохи не шкодую. Адже агроном — це як «універсальний солдат» у полі, він повинен знати хімію, ботаніку, генетику, зоологію, фізіологію, механіку. Це спонукає розвиватися і дізнаватися все більше і більше нового.

Постійно створюються нові технології обробітку ґрунту, виводяться нові сорти та гібриди, оновлюються пестициди та мінеральні добрива. Але який у цьому сенс, якщо немає спеціаліста, який ефективно поєднує усі ці фактори? Я мрію бути цим спеціалістом, і незабаром моя мрія здійсниться.


Індік Віолетта, Таврійський державний агротехнологічний університет

Агро — це модно! Але так було не завжди… Я сама вагалась раніше, а зараз маю 5 причин з приставкою «АГРО»:
АГРО — постійно розвивається, і кожен може знайти тут своє місце.
АГРО — праця на стику наук та інновації насамперед.
АГРО — професії входять до топ-10 найбільш високооплачуваних в Україні.
АГРО — це мобільне мислення (це й зачепило мене найбільше). Тому що поєднати нові технології з нестабільними умовами регіону та отримати високі врожаї — це level 80 аграрія сьогодення. А ще для цього потрібно мати неабияку купу знань та досвіду.
АГРО — це мій вибір! Я залишаюсь на рідній землі, розвиваю свій регіон вже сьогодні! Саме завдяки нам черешня — бренд мелітопольської землі — може набути географічного маркування! Вірю, що мелітопольська черешня стане таким самим брендом, як шампанське в Шампані!


Кирильчук Анастасія, Одеський державний аграрний університет

Вибір професії має йти десь із глибини душі. Це як ім'я для дитини — покликання на все життя. Агрономія для мене є справою життя. В професії агронома я обираю перші промені світанку, запах розжареного пилу та землі, оточення природою та її дивами. Думка про те, що агроном дає можливість мільйонам сімей по всьому світу мати смачну вечерю, має рушійну силу. 

Працювати в сфері агро, в розумінні багатьох, це щось просте і недостойне. Стереотип агронома на «Ниві», з вусами та пузом, уже давно втратив свою актуальність. На власному досвіді знаю, що дівчина-агроном нічим не поступається тому пузатому дядькові.

Агрономія — то поєднання різноманітних теоретичних та практичних наукових досліджень у всіх галузях. Це багатогранна і творча професія, агроном — це і лікар (тільки для рослин), і математик, і хімік, і філософ, і менеджер, іноді ще й інженер-механік. Не так багато професій у світі, де можна поєднати таку кількість вмінь та застосовувати їх разом. І, найголовніше, при цьому виконувати відповідальну і важку місію, забезпечуючи людство необхідним ресурсом для повноцінного життя. Агро — це не професія, це щире кохання! 


Кобизський Павло, Національний університет біоресурсів і природокористування України

День починається з кави. Неважливо — лате чи капучино у вас сьогодні — молоковоз із сировиною екстра ґатунку вже прямує на завод. Зрання про його смак і якість подбав фермер. Доки я поспішаю на аграрний менеджмент, він зустрінеться із пайовиками, запустить новенький «Лемкен» і переконає інвесторів. В обідню перерву загляне в корпоративну їдальню, тому що важливо почути колег, а я — за бургером чи стейком, тому що можу довіряти. Ветеринари вже зробили обхід, а фермер замовив найсучасніші премікси. Нарешті вечір і нагода зібрати друзів за піцою. З українського борошна вдвічі смачніше, бо зерно дбайливо вирощене і зібране за ДСТУ, як для себе. Залишається єдине на сьогодні — зателефонувати фермеру: «Привіт, тату! Здається, я хочу бути, як ти! Забезпечити людство продовольством, селян — роботою, а державу — податками. Жити у достатку і працювати на рідній землі у пошані до Бога та людей. Дякую, що наше агро про це! Дякую, що як для себе!»


Кухарук Світлана, Відокремлений структурний підрозділ «Рівненський коледж НУБіП»

«Що? Аграрний? Ха-ха-ха! Будеш на фермі в селі працювати? Корів доїтимеш і буряки сапатимеш?» — приблизно так реагували мої знайомі, коли дізналися, що я, відмінниця міської школи, вступила до коледжу аграрного спрямування.

Всі ми любимо смачно попоїсти. Враховуючи, що останнім часом пропагується всіма відомими блогерами і, зокрема, Уляною Супрун, а на полицях наших магазинів нам постійно трапляється «пластмасовий» перець, яблука без смаку та курятина, яка навіть не пахне бабусиним бульйончиком, мені стало страшно: що ж їстимуть мої діти?! Зараз робота в агросфері кардинально відрізняється від тієї, якою її звикли уявляти. Сучасні технології дають могутній поштовх розвитку сільського господарства, але вже з новим високотехнологічним обличчям. Американське видання Business Insider провело дослідження, в результаті якого було обрано 20 найперспективніших професій майбутнього. І в це число увійшли спеціальності, пов’язані з агросферою, а саме: юрист, біотехнолог та біоінженер, еколог.

У наступні 10 років агросфера стане пріоритетом нашої держави, тому при виборі майбутньої професії добре все зважте і подумайте, чим харчуватимуться ваші діти? Чи вистачить у нас знань вміло розпоряджатися нашими родючими чорноземами, а не продати їх за безцінь? Чи, врешті, лишаться ті чорноземи родючими після років такого виснажливого і варварського їх використання, спрямованого лише на тимчасове збагачення?


Олійник Поліна, Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка

Like every person, I’m worried about my future. On the advice of my parents, I entered the agricultural university and it surpassed my expectations. The agrarian sector continues to be a leading sector of the country's economy. 

After graduating from university, I am confident in my ability to fully utilize my degree and become a thriving member of the workforce in public institutions. I believe that my high expectations of the agricultural sector will meet with comfortable working conditions, a decent wage, teamwork and working towards the good of the country.

It is prestigious and honorable to work in the one of the country’s largest economic sectors. Agro-industry is not just farms, fields and tractors, but also high tech innovations. But more importantly, people create something with their own hands that sustains human life. I am proud to be one of these great people and I’m not afraid to say that I am a farmer! 


Пахуща Ольга, Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка

Я ніколи ні від кого не приховувала, що потрапила до ХНТУСГ ім. П. Василенка майже випадково і що це, напевно, найкраща випадковість у моєму житті. Аграрна сфера не була моїм свідомим вибором на той час, але навіть тоді оточувала мене. Ні, я не з сім'ї агрономів, і з моїх предків до цієї галузі можна віднести хіба що прабабусю, але родом я з села. Моє дитинство багате на спогади про сусідські вишневі сади, злих бджіл на дідовій пасіці та буряки на батьківському городі (куди ж без нього). Я змалку знала, що озимі сіють восени, а найбільш «спекотний» період для сусіда дядька Миколи — це жнива. Мені маленькій ці знання здавалися чимось буденним, нецікавим, та тільки ближче до третього курсу університету аграрна сфера захопила мене повністю.

Зараз я можу впевнено сказати, що я на своєму місці, адже агро — це те, в чому я бачу не лише своє майбутнє, а й майбутнє нашої держави. Все більше молоді знаходить своє призначення в аграрному секторі. Для нас це шанс розвиватися, приймати участь у конкурсах різного рівня, працювати з сучасною технікою, проходити практику за кордоном, удосконалюючи свої знання та навички, самовдосконалюватися, та, що найголовніше — самореалізуватися. Спостерігаючи за тим, як стрімко розвивається аграрний сектор нашої країни, я можу впевнено сказати: агро стає модним, агро стає сильним, агро руйнує шаблони.


Потапова Юлія, Словянський аграрний коледж ЛНАУ

Ви коли-небудь відчували себе частиною чогось грандіозного? Такого, що захоплює цілком і не дає спокійно дихати? Зі мною це трапилося майже 3 роки тому, коли я вступила до лав студентів-аграріїв Слов’янського аграрного коледжу, що став моєю другою домівкою. Чому ж саме агро? — запитаєте ви. Тому що саме ця сфера є рушійною в економіці нашої держави, саме тут можна втілити в життя інноваційні стартапи і реалізувати найкреативніші ідеї. Особисто я впевнена у своїх силах і хотіла би, щоб молоді в аграрному секторі було якнайбільше.

Свіжі сили та молода кров здатні зцілити агросвіт України і підняти його на новий рівень. Стипендії та гранти для обдарованих студентів, агростажування у кращих світових виробників дозволять молодим українським фахівцям зробити країну конкурентоспроможною на світовому ринку. Я вірю, що Україна вже зробила великий крок у безхмарне майбутнє, в якому мені належить не остання роль!

За що ти мені, Україно,
Такая спустилась з небес ?
У простому платті, босоніж,
Уквітчана й повна чудес?
Я в тебе закохана з першої миті, 
Як тільки відкрилися очі.
О, як же забути зелені лани, 
І довгії зоряні ночі?


Рішко Євгеній, Вовчанський коледж ХНТУСГ

В кожної людини — своя пристрасть. Когось тягне в космос, комусь подобається рятувати людей, а мене з дитинства манила земля. В п'ять років я посадив яблуню, а сьогодні ми збирали перший врожай. В світі існує безліч професій. Я обрав професію агроінженера. Мені часто кажуть: «Агро, тракторист — це непрестижно. Усе життя пропрацюєш і нічого не досягнеш, лише руки по лікті в мазуті будуть». Я з ними не згоден. Ми живемо в аграрній країні. У нас найкраща земля, яку потрібно вміти обробляти.

Призначення аграрія — вміти працювати й доглянути землю, скласти план посівів, вивести нові сорти садових, городніх та польових культур. Скласти план збирання врожаю тощо. Людина одягається тричі на рік, купує ґаджети, машини раз у п'ять-сім років, а їсть кожен день. Аграрій повинен забезпечити нас хлібом на цілий рік.

В майбутньому я мрію мати власну землю, сільськогосподарську техніку та відкрити своє аграрне підприємство. Буду вирощувати сільськогосподарські культури, виводити нові гібриди та, сподіваюся, зроблю вагомий внесок у розвиток нашої країни. Можливо, це лише мрія, але у кожної мрії є властивість здійснюватися. Тому я вважаю, що в мене все вийде. Недарма кажуть: «Великі справи робляться маленькими людьми». Тому навчайтесь, розвивайтесь і робіть світ кращим.


Штифлюк Павло, Новоушицький коледж ПДАТУ

Влітку температура повітря сягає до +40ºС. Перед керівниками малих і великих підприємств та господарств постає питання зберігання продукції та створення комфортних умов праці.
Ще в школі мені подобалася професія, пов’язана з холодильниками і кондиціонерами.

Чому саме аграрно-промислова сфера?

На даний час саме в сільському господарстві широко використовуються холодильні установки для довгого зберігання м’ясомолочної та овочевої продукції. На сучасних комбайнах і тракторах встановлюють компресори холодильних установок та кондиціонери для комфортної праці трактористів-машиністів сільського господарства, які обробляють поля, збирають урожай, вивозять продукцію на переробні підприємства. Також на цих переробних підприємствах використовуються холодильні установки для технологічних потреб. Професія, пов’язана з монтажем і обслуговуванням холодильно-компресорних машин та установок, затребувана в усіх галузях народного господарства. Для мене професія холодильщика цікава і перспективна. Тому я обрав саме її.

Составьте собственный опрос для сбора отзывов пользователей