Алжир открывает границы для сотрудничества с украинскими компаниями

20 июля 2020, 07:16 4370
Юлианна Мусса

Алжир это страна с большой долей экспорта и импорта, которая сегодня налаживает контакты с Украиной и хочет сотрудничать в четырех стратегических направлениях: машиностроение, космическая отрасль, продукты питания и новейшие разработки в агросекторе и машиностроения сельскохозяйственных машин. Особый интерес также в минеральных удобрениях и новейших разработках украинских и международных компаний в этом направлении.

Текст подається мовою оригіналу

Алжир має зростання торгівлі — 7,86% порівняно зі світовим зростанням 5,68%. ВВП Алжиру становить $173,8 млрд. Експорт товарів та послуг Алжиру у відсотках до ВВП становить 25,62%, а імпорт товарів та послуг у відсотках до ВВП становить 32,34%.

Для всього експорту в Алжирі діє сертифікат відповідності, також відомий як сертифікат якості, Certificat de contrôle de qualité.

Стандартна ставка ПДВ в Алжирі становить 17%, але знижена ставка в 7% застосовується до деяких товарів, товарів та конкретних операцій.

Експорт та імпорт

Групи експортних товарів їх відсоткова частка в загальному експорті:

Мінеральне паливо, включаючи нафту: $39,3 млрд. (94,5% від загального експорту);

Добрива: $904,5 млн (2,2%);

Неорганічні хімічні речовини: $585,4 млн (1,4%);

Цукор, цукристі кондитерські вироби: $111,5 млн (0,3%);

Сіль, сірка, камінь, цемент: $111,2 млн (0,3%);

Плоди, горіхи: $101 млн (0,2%);

Машини, включаючи комп'ютери: $92,2 млн (0,2%);

Залізо, сталь: $54,7 млн ??(0,1%);

Скло: $36,3 млн (0,1%);

Органічні хімічні речовини: $33,2 млн (0,1%).
Провідним зниженням серед 10 найбільших експортних категорій Алжиру були цукор та цукристі кондитерські вироби з падінням на -51,2%. Тут варто додати, що зараз саме час для виробників шоколадних виробів та прянощів розглянути саме цю країну для експорту.

Торгівля

Основним експортом Алжиру є нафта ($15,9 млрд), нафтовий газ ($12,8 млрд.), рафінована нафта ($7,05 млрд), азотні добрива ($809 млн), аміак ($456 млн). 

Основний імпорт Алжиру — це рафінована нафта ($2,07 млрд), пшениця ($1,85 млрд), автомобілі ($1,43 млрд), концентроване молоко ($1,11 млрд), упаковані лікарські засоби ($1,09 млрд).

Сільськогосподарське виробництво країни значно нижче попиту, і Алжир продовжує імпортувати великі обсяги основної сільськогосподарської продукції та фасованих харчових продуктів.

Алжир експортує переважно до Італії ($ 6.22 млрд), Іспанії ($ 5.21 млрд), Франції ($ 4.56 млрд), США ($4.24 млрд), Великобританії ($2.66 млрд).

А імпорт в країну в основному надходить з Китаю ($ 7.37 млрд), Франції ($6,04 млрд), Іспанії ($3,96 млрд), Італії ($3,64 млрд) Німеччини ($2,23 млрд).

Пріоритети партнерства в контексті відносин між ЄС та Алжиром до 2020 року зосереджені на різних сферах, включаючи торгівлю та доступ до єдиного європейського ринку, енергетику, навколишнє середовище та сталий розвиток.

Для того, щоб стимулювати економіку, уряд прагне подальшого розвитку своїх вуглеводневих ресурсів, а також чітко охопив розвиток приватного сектору, відкриваючи науково-дослідні центри та розпочавши великі транспортні та житлові проекти. За оцінками МВФ та Світового банку, урядовий економічний план диверсифікації, якщо він буде пов'язаний із створенням сприятливих умов для приватного сектору та необхідними коригуваннями системи освіти та навчання, сприятиме економічному зростанню в середньостроковій перспективі.

Логістика

Основний транспортний засіб Алжиру для імпорту та експорту — море. Основними комерційними портами є: Алжир, Оран, Аннаба і Дженджен; вони складають понад 75% портового обороту (крім вуглеводнів). Світовий обсяг перевезень, що реєструється цими портами щороку, складає понад 150 млн. т і постійно збільшується. Тим не менше, за даними Міністерства транспорту, всі компанії з управління аеропортними послугами (EGSA) разом реєструють збільшення на 2% від обсягу вантажоперевезень щороку. Air Algérie, головна авіакомпанія країни, перевозить понад 13 млн т на рік.

Відстані, які слід проїхати суходолом, великі. Мережа автомобільних доріг в Алжирі все ще обмежена, але нещодавна урядова інвестиційна програма модернізує існуючі коридори та розширює мережу. За відсутності достовірної статистики щодо активності автомобільного транспорту приватного сектору, дуже складно оцінити реальний об'єм товарів, що перевозяться автомобільним транспортом до Алжиру.

Національна залізнична транспортна компанія (SNTF) перевозить в середньому 5 млн тонн вантажів на рік.

Юліанна Мусса, директор з інноваційних програм та развитку «Асоціації українських і арабських бізнесменів та інвесторів» 


Для довідки: Асоціація українських та арабських бізнесменів разом з Посольством Алжиру в Україні проводить спільну місію для українських компаній та підприємців щодо збільшення економічно-торгових відносин між країнами. Торгівельна місія до Алжиру планується на 5-7 жовтня 2020 року. Реєстрація

Мнение автора может не совпадать с мнением редакции. Ответственность за цитаты, факты и цифры, приведенные в тексте, несет автор.