Спроба хліба агронома на полях Сварога

24 ноября 2015, 16:30 1998

Отличаются ли знания, которые дают в вузе от того, что происходит на предприятии? Конечно! В этом уверен новый участник нашего конкурса «Лучшая аграрная практика 2015». Магистр Национального университета биоресурсов и природопользования попробовал свои силы в одном известном агрохолдинге.

Практика на полях Хмельниччини для мене почалась з науково-практичної конференції, присвяченої інноваційній технології вирощування сої на базі насіннєвого заводу ТОВ «Лотівка Еліт». Під час заходу я зміг ознайомитись з сучасними методами вирощування сої, технологіями точного землеробства, які практикують на підприємстві, а також наживо побачити технологію у застосуванні, чого в університеті, зазвичай, не вистачає.

Найбільш цінною була можливість почути відповіді від працівників господарств корпорації «Сварог Вест Груп» на запитання агрономів та спеціалістів інших підприємств з різних куточків України.

Я отримав інформацію, яка частково відрізнялась від тієї, якої нас навчали в університеті чи можна прочитати в підручниках, це підтверджували і самі спеціалісти. Перед початком стажування пройшов інструктажі з охорони праці, саме про це кожен виробничник пише у дипломній роботі, а тут — проходиш на практиці.

Робота в полях розпочалась з відбору зразків сої для проведення аналізів у лабораторії: згадав методику відбору зразків культур, якої нас навчали в університеті. Вона співпадала з методологією відбору господарства. Цікаво було побачити та попрацювати на дослідних полях виробництва, де проводять випробування різних способів удобрення культур та сортів. Навчився проводити листкову діагностику рослин в польових умовах.

Проте помітив, що відсутність налагодженої співпраці наукових установ та господарств в Україні змушує підприємства ставати дослідницькими центрами, самостійно вивчати властивості нових сортів культур, їх реакцію на умови вирощування та продуктивність. Думаю, що в найближчі роки ця ситуація зміниться на краще.

Проведення обприскування рослин — це ще одна технологічна операція в якій мені довелось бути задіяним. В той день у господарстві випробовували аерообприскування з вертольоту установкою з нагнітальним апаратом. Знадобились знання отримані в університеті про технологію позакореневого підживлення.

Я зміг оцінити правильність процесу змішування пестицидів, погодні умови на придатність для проведення робіт, вивчити систему обприскувача, встановлену на John Deer-ах та на вертольоті, оцінити швидкість та якість проведення робіт. Цього дня мені пощастило, так як навчати технології аерообприскування в Сварог прибув австрійський спеціаліст. Під час спілкування з ним вдалося дізнатись багато практичних рекомендацій для проведення обприскування культур. А під кінець робочого дня пролетів над ланами Шепетівського району разом з пілотами.

На виробництві важлива якість, постійний контроль та моніторинг процесів, а також рух в такт з часом, впровадження інновацій та сучасних технологій. Це дає змогу підприємству бути прибутковим в умовах сьогодення.

Загалом практика була насиченою та цікавою: щоденні виїзди на поля, робота на господарствах, спілкування з спеціалістами своєї справи. Погода теж радувала — +35-40°С, і я наче побував на курорті. Зрозумів добре те, що хліб агронома — важка праця, а тому кожну зернину потрібно цінувати.

Павло Котенко, магістр 2 курсу спеціальності «Агрохімія і ґрунтознавство»