Зимняя посадка моркови: результат эксперимента

04 мая 2020, 07:41 3617
Журнал «Овощи и Фрукты»

Аномально теплые осень и зима побудили аграриев Херсонщины к обоснованной реакции на такие капризы погоды. Некоторые фермерские хозяйства Каховского района уже в январе-феврале нынешнего года высадили на своих полях гектары моркови. А почему бы и нет, ведь погода стояла весенняя, дневная температура иногда достигала +20°С, а степные ветры подсушивали почву, повышая риск недостатка влаги при посеве в общепринятые сроки.

Текст подается на языке оригинала

Одним із суб'єктів господарювання, де зважилися на кардинальні дії, стало фермерське господарство з відокремленою садибою «Зоря Каховщини», яке є провідним сільгоспвиробником у регіоні. Тут зазвичай першими застосовують технологічні новинки і прийоми у вирощуванні овочевих культур. Про передумови і особливості зимової сівби моркви нам розповів засновник і голова «Зорі Каховщини» Леонід Петрович Кириченко. 

«Наприкінці січня і на початку лютого температура повітря вдень у нас доходила до +15–20°С, тому і ризикнули посіяти моркву. Бо якщо висаджувати цю культуру як зазвичай, а у нас це робили на початку березня, то можуть виникнути ускладнення і затримки через надмірні дощі, і техніка просто не зможе вийти у поле, грузнутиме. Так не раз траплялося. А тут погода сама нас підштовхнула до ідеї: а чому б не ризикнути і не посіяти експериментальну ділянку моркви? Адже умови для цього були сприятливими, — розповідає Леонід Петрович. — І деякі сусіди, у тому числі і господарства в сусідніх районах, зробили так само. Хоча ми і не домовлялися про спільні дії, очевидно, землеробський досвід призвів до такого рішення».   

Експериментальна ділянка моркви раннього гібриду типу Шанатне Абако F1 зайняла чотири гекатари. Зробили гряди на випадок, якщо паростки рослини потраплять під приморозки, накрили посіви агроволокном. Леонід Петрович зазначив, що цей матеріал не надто захищає від морозу, робить тепліше всього на 2–3°С, але ж іншого варіанту в господарстві не було.   

«На моркві також проклали крапельне зрошення, бо вітри швидко підсушили ґрунт, кілька разів поливали. Через краплю підживлюватимемо рослини. Але ще будемо спостерігати за потребами моркви, адже досі не мали досвіду такої ранньої сівби, — ділиться Леонід Кириченко. — Усвідомлюємо, що при серйозному мінусі можемо втратити зимові посіви, відтак насіння і працю. Але якщо сходи моркви перенесуть приморозки, виграємо, оскільки отримаємо свіжу продукцію на три тижні або й місяць раніше, ніж зазвичай». 

Окрім моркви, у господарстві на кілька тижнів раніше посіяли чотири гектари столового буряку Бордо і таку ж площу засіяли цибулею Бонус F1. Ці культури посадили на початку березня. 

Як і передбачав досвідчений аграрій, у березні були відчутні заморозки, натомість морква майже не зазнала втрат, а буряк і цибуля на ту пору ще не проклюнулися, тому нічні мінусові температури на них не позначилися. Тож Леонід Петрович вважає експеримент вдалим, бо найбільша загроза від заморозків минула, а можливе похолодання може лише призупинити ріст моркви на кілька днів. Тож зимова сівба на Херсонщині може виявитися прийнятним варіантом для раннього вирощування вищезгаданих культур, звісно, за умови, якщо зими й надалі будуть настільки ж теплими, як цьогоріч. 

До речі, експериментували в «Зорі Каховщини» і в минулі роки. Бо ознаки змін клімату в бік потепління спостерігаються вже давно. Так, пригадує Леонід Кириченко, вирішили посіяти моркву восени. Радилися з науковцями. Ті підтвердили, що є шанс на успіх. Але весною «озима морква» пішла у стрілку, почала цвісти, очевидно, через стрес, який отримала під час перезимівлі. Бо й зима тоді була набагато холоднішою, ніж цьогоріч. 

Хто знає, якби цей дослід провели у межах 2019–20 року, можливо, і результат був би інший. Тож варто експериментувати, підлаштовуючи технологію до природних змін, шукати альтернативні можливості та рішення. Бо немає нічого більш сталого у всесвіті, ніж зміни. 

Александр Литвиненко, журнал «Овощи и Фрукты»


Больше информации о полезных продуктах в журнале «ОВОЩИ И ФРУКТЫ».

Каждый номер издания содержит информацию о современных технологиях выращивания овощных и плодово-ягодных культур, новости от мировых селекционных центров, институтов и компаний, информацию о сортовом разнообразии и помологических особенностях культур. Практические советы по строительству и эффективному использованию теплиц и парников, технологии хранения и переработки овощей и фруктов, рекомендации по выбору садового и огородного инвентаря. Журнал выходит 1 раз в месяц.

Детальнее с номером можно ознакомиться здесь

Мнение автора может не совпадать с мнением редакции. Ответственность за цитаты, факты и цифры, приведенные в тексте, несет автор.