У США вивели сорти пшениці, які виробляють добрива
В Індії з томатних відходів виробляють екологічну біошкіру
Нова технологія з ШІ може врятувати мільйони людей від харчових отруєнь
Унікальний проєкт Ocean Bloom — плавучу теплицю, що поєднує сільське господарство, рибництво, опріснення води та генерацію чистої енергії, — представили в Норвегії.
Розв’язати проблему зі збиранням ожини вирішили інженери з Університету Арканзасу, створивши унікальну технологію — м’який роботизований захват для автоматизованого збирання ягід. У квітні 2025 року винахід отримав офіційний патент від Патентного відомства США.
У Китаї з'явиться перший інститут вивчення барбекю. Угоду про його створення підписали Юеянський відкритий університет і Асоціація барбекю міста Юеян.
Сучасна картопля завдячує своїм еволюційним походженням давній гібридизації між дикими помідорами та небульбовими рослинами, схожими на картоплю з Південної Америки.
Зміна клімату, деградація ґрунтів і нестача прісної води — усе це ставить під загрозу стабільність світового виробництва продовольства. Але шведський стартап OlsAro пропонує вражаюче рішення: пшеницю, яка росте на засолених ґрунтах.
Американський харчовий гігант PepsiCo оголосив про значні зміни у складі своїх популярних продуктів. У межах стратегії переходу на чисті інгредієнти компанія поступово відмовляється від традиційних рослинних олій, зокрема ріпакової та соєвої, на користь авокадової та оливкової.
Дослідники Сіднейського університету (Австралія) використали штучну блискавку для розробки ефективнішого методу виробництва аміаку, який є основним інгредієнтом добрив, необхідних для виробництва продуктів харчування.
У Шотландії реалізують інноваційний агропроєкт, спрямований на впровадження роботизованих систем із підтримкою 5G-зв’язку для підвищення ефективності та зменшення витрат у сільському господарстві.
У Канаді розробляють перші генетично редаговані сорти вівса без чужорідної ДНК, але з ключовими покращеннями, важливими як для аграріїв, так і для споживачів.
У Великій Британії стартувало пілотне дослідження, яке може суттєво змінити принципи вирощування фруктів у Європі. Проєкт із моніторингу запилення в реальному часі покаже, як інноваційні технології впливають на мікроклімат у тунелях, поведінку джмелів, а отже і на врожайність фруктів.
Пшениця, кава, квасоля, касава й плантани вже сьогодні починають втрачати оптимальні умови для вирощування. До кінця століття втрати можуть сягнути 50%.
У Великій Британії стартував пілотний проєкт, спрямований на перевірку ефективності вирощування курей порід подвійного призначення — придатних як для отримання яєць, так і для м’яса. Мета ініціативи — забезпечити фермерам більш стійку альтернативу високоспеціалізованим сучасним породам, зменшити залежність від імпортного корму та вирішити проблему вибраковування півників.
Науковці з Нью-Йоркського університету розробили інноваційний метод, який дозволяє вирощувати кукурудзу з вищою ефективністю використання азоту. Поєднавши штучний інтелект і знання про генетику рослин, вони визначили групи генів, що керують здатністю культури засвоювати азот — один із головних чинників урожайності та витрат на добрива.
Американські дослідники з Коннектикутської аграрної експериментальної станції (CAES) розробили нову нанотехнологію, яка може суттєво змінити аграрні практики у світі.
Французький аграрний сектор, як і більшість європейських країн, уже кілька років поспіль стикається з гострою нестачею сезонних працівників. У відповідь на цей виклик компанія Sylektis розробила першу у Франції автономну збиральну машину для спаржі — AsperCut.
У Великій Британії стартував інноваційний науково-дослідницький проєкт, спрямований на зменшення залежності сільського господарства від традиційних добрив завдяки використанню біостимуляторів на основі морських водоростей. Ініціатива передбачає вивчення впливу екстрактів цукрової ламінарії на здоров’я ґрунтів, ефективність використання поживних речовин і врожайність культур.
Новини науки та технологій — актуальні та останні інновації в сільському господарстві України та світу.
Все про сучасні інновації в сільському господарстві — агроновини, статті, події, наукові рішення та винаходи у сфері аграрних технологій, сільгосптехніки.
Агротехнології у сфері рослинництва, тваринництва, техніки, виробництва та переробки. Нестандартні підходи, неординарні досягнення науки, дослідження, IT-рішення, експертні пояснення, коментарі науковців і практиків.
скрыть весь текст внизу
Останні новини науки та технологій на агросайті AgroPortal — про всі інновації українського аграрного сектору з офіційних джерел та їх упровадження в господарствах України та світу.
Як аграрні компанії та фермери на практиці використовують сучасні інноваційні технології в сільському господарстві: відгуки, відеоогляди, коментарі з перших вуст — у рубриці новин про науку та технології на Агропорталі.
Технології в аграрному секторі України та всього світу допомагають сільському господарству впроваджувати інноваційні рішення для ефективного ведення бізнесу.