
KMZ Industries на AGRITECHNICA: в чому конкурентні переваги українського обладнання

Україна може стати частиною стратегічної «білкової» автономії для ЄС

AGRITECHNICA 2025: енергоефективне обладнання від GRECO GROUP

Є господарства, де цибуля досі в полі, подекуди вона примерзла. Тому деякі виробники вже заорюють поля з цибулею.

Собівартість овочів залежить від урожайності. Наразі цибуля високої якості коштує 7-8 грн/кг. Гуртовики забирають продукцію з поля в середньому за 3,50 грн, зі складу — 5 грн/кг.

ТОВ «Хорольський завод дитячого харчування» (Полтавська обл.) продовжує розширення присутності в Європі: ведуться переговори з партнерами у країнах Балтії (Литва, Латвія, Естонія), а також вивчаються можливості співпраці з Австрією, Швейцарією та Францією.

ФГ «СИНАГРО» на Чернігівщині, окрім соняшникової олії, виробляє рижієву. Сировину використовують лише власну. Тут навчилися вирощувати рижій і відповідають за його якість. Відповідно, виходить і якісна продукція. Зерно рижію переробляють на олійниці за спеціальною технологією.

У ФГ «СИНАГРО» в Прилуцькому районі на Чернігівщині з початку війни працює олійниця з переробки соняшнику, яку частково облаштували за грантові кошти від гуманітарної місії Mercy Corps.

У Хмельницькому працює мобільна сокарня, куди кожен може принести власні яблука чи груші й отримати на виході чистий, без жодних домішок сік. До «Сокарні» люди привозять сировину, а забирають готовий продукт — від фрешу до пастеризованого соку в зручній тарі.

Наявність шкідників у зерні впливає на всі якісні характеристики: з'являється запах, знижується вміст і білка, і клейковини — відповідно, зерно втрачає товарний вигляд і ціну. За зараженості зерна виникають труднощі з вивантаженням, адже в портах діють обмеження щодо кількості шкідників на одиницю маси.

Технологію холодного розпилення — небулізацію — на Рахнянському елеваторі ТОВ «Рахнянський зерносклад Луї Дрейфус Комодітіз Україна ЛТД» застосовують вже більше 10 років. З усього обсягу зерна, а це близько 200 тис. т, 20-30% підпадають під небулізацію. Для цього застосовують препарат Пірігрен від французької компанії Sojam.

Сезон вирощування салатів і овочів був нетиповим цього року як у теплицях, так і у відкритому ґрунті. Холодна та затяжна весна відтермінувала висадку розсади майже на цілий місяць, відповідно, й урожай збирали пізніше.

Фермерське господарство Nuts'N'Garden на півдні Київщини вирощує десертні сорти фундука на площі 22 га та 1 га зеленої спаржі. Це яскравий приклад того, як органічне виробництво може поєднувати економічну доцільність, турботу про довкілля та інноваційний підхід.

Цього року ТОВ «Фінпром Агро» підписало угоду з однією з мереж супермаркетів преміального сегмента щодо ексклюзивного вирощування суниці. І вже заклали 1 га закритого ґрунту під альпійську суницю.

Крім відсутності вологи, ще один виклик для аграріїв — відсутність механізаторів. Через це сільгоспвиробники не впевнені, що зможуть вчасно провести посівну.

Через аномальні літні температури та дефіцит вологи у ФГ «Еліт» на Одещині змушені робити ставку на озимі культури (ріпак, пшениця, горох), оскільки з ярими важко отримати плановий урожай.

У ФГ «Аллазаров» відкриті до експериментів і щороку закладають демоділянки з різними гібридами кукурудзи. Цього року посіяли 31 гібрид від різних насіннєвих компаній.

Фермерське господарство «Аллазаров» на Київщині, крім рослинництва, має ще один напрям діяльності — лабораторію з клонування рослин.

У фермерському господарстві «Еліт» закінчують збір соняшнику, проте більшість урожаю некондиційна. Є навіть сумніви, що таку продукцію приймуть олійні заводи.