Смакуй українське. Історії 11 виробників з Неймовірної крафтової торбини

09 вересня 2023, 05:38 2893

Наприкінці червня Верховна Рада України прийняла законопроєкт №8290, який вдосконалює державне регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва. Зокрема, закон запроваджує довгоочікуване поняття «ремісничий харчовий продукт». У народі виробництво таких продуктів називають «крафтовим».

Це черговий крок до розвитку гастротуризму, сімейних ферм та ідентифікації локальних продуктів харчування.

Дмитро Соломчук, народний депутат, член парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики

Малим виробникам продуктів харчування не потрібно буде виробляти додаткові реєстрації та дозволи, достатньо просто зареєструвати свої потужності. Водночас держава збільшуватиме контроль за відстежуваністю продуктів харчування. Документ визначає і такий рід діяльності як «реміснича». Це стосується найменших виробників, сімейних виробників різних продуктів харчування. Це важливий момент, адже під даний вид діяльності можна залучати донорів, фінансову підтримку, щоб сімейний бізнес розвивався і розвивав село.

У підтримку крафтових виробників онлайн-видання АgroPortal.ua спільно з Посольством Королівства Нідерландів в Україні запустило платформу «Неймовірна крафтова торбина» для популяризації локального продукту.

Наразі на платформі є крафтові продукти від 29 українських виробників — фіналістів конкурсу «Неймовірні села України» та учасників проєкту «Інстафермери».

Під час міжнародної конференції «Ефективне управління агрокомпаніями» (LFM) на крафтовій локації від AgroPortal.ua можна буде ознайомитися з 11 продуктами з торбини. 

Цукати з маленького неймовірного села на Дніпропетровщині

Бренд «Герцевські крафтолики» було створено жительками Маломиколаївки на Дніпропетровщині після перемоги села у всеукраїнському конкурсі «Неймовірні села України 2020». За виграні кошти господині закупили обладнання, необхідне для виготовлення корисних смаколиків. Сьогодні маломиколаївці, окрім пастили та фріпсів, виготовляють цукати, м'ясні джерки та сухі борщі, останні користуються великим попитом серед українських військових.

▶️Читати більше про виробника тут

Трояндовий лікер з неймовірного села Одещини

Після перемоги у всеукраїнському конкурсі від видання AgroPortal.ua «Неймовірні села України 2022» Трояндове отримало грошовий грант на реалізацію проєкту «Трояндове королівство», який передбачає створення трояндового парку (вирощування саджанців), переробку пелюстків троянд на крафтову продукцію, що буде продаватися у кав’ярні. Вже закуплено термопрес для сублімації продукції, кавоварку та ноутбук. Інвентар знаходитиметься в майстерні-кав’ярні, кошти на яку виділила селищна рада.

▶️Читати більше про виробника тут

Маринований перець від фермерки з Вінниччини

Катерину Олійник багато хто знає як «Кучеряву фермерку». Дівчина залишила професію вчителя та разом із чоловіком переїхала в село Клекотина, що на Вінниччині. Там вони вирощують на 40 сотках перець — довгий, квадратний, а віднедавна ще й мексиканський. Через Instagram Катя вже продала понад 2 т перцю.

▶️Читати більше про виробника тут

Лавандовий сироп з полтавської екосадиби

Надія Михайлова — селянка в …надцятому поколінні та власниця садиби сільського туризму Country house у селі Чечелеве на Полтавщині. Родзинкою садиби є живий музей вергунів, майстерня зі створення хліба та ресторан у лавандовому полі. Country house проводить різні тематичні тури та фотосесії. Туристи можуть тут не лише купити крафтову продукцію, а й долучитися до процесу її створення.

▶️Читати більше про виробника тут

Ягідне вино з Галичини

Подружжя Ореста і Юлії Дейнека з 2011 року займається вирощуванням малини. Спершу орієнтувалися на ринок свіжих ягід, та згодом знайшли себе у переробці — налагодили виробництво плодово-ягідного вина та варення з чайної троянди (ружі). Сьогодні СФГ «Галицька сорока», що на Львівщині, має 2,5 га, на яких росте малина, ожина, чорна смородина та чорноплідна горобина. Господарство особливе тим, що має одну з найбільших на заході України плантацій ружі.

▶️Читати більше про виробника тут

Криворізькі чипси з батату

Пропрацювавши 15 років у банківській сфері, сьогодні на 10 сотках Алла Данилова вирощує батат, продає саджанці, переробляє продукт на корисні снеки. Особистий рекорд — батат вагою 4 кг 440 г. Фермерка створює авторські відео, де з власного досвіду розповідає, як правильно вирощувати рослину, за потреби консультує.

▶️Читати більше про виробника тут

Малиновий джем із постраждалого від підриву Каховської ГЕС Нікопольського району

Юлія Ніконенко разом із чоловіком займаються вирощуванням малини в селі Капуловка на Дніпропетровщині. На 15 сотках вони вирощують три сорти малини: Полка, Ізобільна та Бріліантова. Переважно малину здають оптовикам, з частини — Юлія виготовляє джем.

▶️Читати більше про виробника тут

Вишневий соус та аджика із черкаської квартири

Подружжя Світлани Устименко до Ярослава Стеценка виготовляє на Черкащині крафтові джеми та соуси Your Jam. Для виробництва продукту використовують фрукти зі свого саду, іншу частину — закуповують на оптовій базі. Починається виробничий сезон у майстерні з кінця травня і триває аж до жовтня. Загалом в асортименті бренду 7 позицій джемів та 4 соуси.

▶️Читати більше про виробника тут

Крафтовий хліб із Бучі

«Хатинка Пекаря» — невеличка колоритна пекарня, яка знаходиться у Бучі неподалік Києва. Її засновником є Ярослав Бурківський. Модель роботи пекарні дає можливість випікати хліб за будь-яких умов. Тісто замішується руками, воду привозять із джерела, а випікають усе в дровяній печі. Максимальна кількість випеченого хліба — 350 буханок.

▶️Читати більше про виробника тут

Калиновий чай із тернопільських ягід

В’ячеслав та Марічка Пічкур у серпні 2022 року зареєстрували ТМ Bitter Harvest і почали виготовляти чай із калини. Сировину для напою підприємці закуповують у селах Тернопільщини. Окрім цього, вони ще заклали калинову плантацію у 35 соток на Хмельниччині. В асортименті — чай-пюре та суха суміш.

▶️Читати більше про виробника тут

Кава з жолудів з харківського екопоселення «Озаріння»

Ольга Глушко разом із чоловіком переїхали в село Верхня Озеряна, що поблизу Мерефи на Харківщині. Населений пункт із трьох боків оточений лісом, де ростуть дуби, які й стали сировиною для жофе — кави з жолудів. У сезон подружжя заготовляє понад 100 кг жолудів, які вручну очищуються. Жофе можна пити 4-5 разів на день, у ньому немає кофеїну чи інших алкалоїдів. Навпаки, він має велику кількість корисних властивостей.

▶️Читати більше про виробника тут