Медові вина обіцяють прибуток на третій рік

23 липня 2019, 07:00 6834

Віталій Тронь — успішний програміст. Працював і у Європі, мав можливість залишитися там назавжди. Але повернувся додому, на Сумщину, та організував виробництво традиційних українських напоїв — натуральних медових вин під сімейним брендом «ПаТронАт». Потужності виробництва дозволяють виготовляти до 10 тонн ліцензованої продукції на рік.

Нічого страшного у тому, що наші люди пробують свої сили за кордоном, Віталій не бачить. Пояснює якось так дуже просто: «Частина заробітчан все одно повернуться. Бо всі ми — дорослі вільні люди. Захотіли — поїхали, захотіли — повернулися. Це ж щастя, коли сам обираєш, де жити і працювати, без якихось зайвих перепон, на зразок віз, наприклад».

Знає, що у різних країнах, наприклад, у Швеції, Норвегії, Польщі є традиція споживати і гордитися місцевими історичними напоями. От і Віталій загорівся виготовляти ексклюзивні медові вина, які здавна полюбляють українці.

Медове вино — це прапрадід усіх алкогольних напоїв на нашій планеті. Ще до того, як людина освоїла землеробство і займалася збиральництвом, вона збирала в тому числі й мед диких бджіл. Вода, мед, пилок і тепло — ось нехитрий рецепт, за яким людство отримало перший алкогольний напій. То вже потім, через кілька тисячоліть, були ячмінь і пиво, виноград і вино.

«Тато понад 20 років займався пасікою. Знає традиційні рецепти напоїв на меду. Він, можна сказати, наш головний технолог, багато та сміливо експериментує, — розповідає Віталій. — Після того як серйозно зосередилися саме на виноробстві, власну пасіку облишили. Бо процес виробництва якісного напою дуже трудомісткий та відповідальний. Повний цикл займає багато сил, енергії, триває довго: якщо зробив помилку — відчуєш її не раніше як через 9 місяців». 

Більше року довелося здобувати спеціальні дозвільні документи, у тому числі ліцензію. На такий вид продукції отримали їх одними з перших в Україні. Виконали всі жорсткі умови не тільки щодо сировини, готового продукту, але й щодо організації виробничих процесів, підготовки приміщень, території тощо. 

Мед сім’я закуповує у давнього перевіреного партнера. Впевнені, що його сировина найкраща в регіоні, адже бджоли збирають мед на екологічно чистих землях, у Гетьманському національному природному парку, під Охтиркою.

Воду для напоїв спеціально готують, очищують та пом’якшують. Дріжджі отримують на спецзамовлення, конкретно для медових вин.

Віталій Тронь визнає, що змогли зіп’ятися на ноги, організувати свій бізнес тільки завдяки тому, що 2016 року була скасована норма про сплату за ліцензію шаленої суми у 500 тис. грн на рік. «З нею наша справа залишалася б непідйомною, як і у багатьох інших підприємців нашого напрямку», — впевнений виробник.

Завдяки оригінальності та високій якості медові вина від ТМ «ПаТронАт» почали замовляти у мережевих місцевих магазинах, модних кафе, ресторанах Сумщини та Полтавщини, де цінують ексклюзивну, натуральну і смачну продукцію.

Активно розширюють ринок збуту. Для цього працюють в онлайн-середовищі через інтернет-магазини. Також часто пропонують свої вина на різноманітних виставках, фестивалях, форумах та ярмарках для дегустації. 

Вибороли право представляти Сумщину на Міжнародній агропромисловій виставці «Агро-2019» у столиці та успішно презентували крафтові медові вина. Українське вино у дизайнерських пляшках добре приймали також і на ХІІ Форумі економічної співпраці «Україна-ЄС» у Жешуві, в Польщі. Міська адміністрація на чолі з маршалком із захопленням смакувала давніми ароматними медовими напоями.

Родина Тронь підрахувала, що протягом трьох років можна вийти на самоокупність. Трохи несправедливими вважають норми, за якими медові вина оподатковуються на рівні з лікеро-горілчаними виробами, а не як плодово-ягідні вина природного бродіння. Напої ТМ «ПаТронАт» мають міцність 13 градусів і фактично є натуральним вином, тільки не з винограду, а з меду.

Утім, молодий підприємець Віталій Тронь налаштований оптимістично. Він свій вибір зробив.


Ірина Садова, AgroPortal.ua