Перша конопляна корпорація цьогоріч вперше посіяла коноплі, закупивши попередньо минулого року насіннєвий матеріал. У планах підприємства — займатися первинною переробкою конопель: розділення на волокно, кострицю та насіння.
В Україні галузь коноплярства вперше за 30 років тримає курс на відновлення ніші, однак складнощі не зникають, а на етапі розвитку лише зростають. Близько 30 років тому на території країни налічувалося понад 36 заводів, спрямованих на переробку рослини, а українці тисячоліттям займалися культурою конопель, виготовляючи з них різноманітну продукцію.
«В Україні сьогодні немає ні первинної, ні вторинної переробок конопель, ми є піонерами в цій галузі. Я спостерігаю замкнуте коло: немає конопель, бо немає переробки, а переробки немає через відсутність конопель. Наша організація хоче змінити це, адже ми дійсно бачимо потенціал у цій рослині», — розповідає AgroPortal.ua засновник ТОВ «Перша конопляна корпорація» Юрій Марчук.
Корпорація вже збудувала завод первинної переробки та планує вводити продаж франшиз для інших господарств, першочергово — сільськогосподарських, котрі бажають ввести в сівозміну коноплі.
На думку Юрія Марчука, основним барʼєром на ринку є саме бюрократизація. На цьому ж нещодавно наголошував представник корпорації в межах конференції Rebuilt Ukraine у Римі, де підійняв питання проблематики бюрократизації, що ускладнює ефективність функціонування та є викликом для підприємців.
Система застаріла, усі процеси просто переведені в електронний формат, однак сама суть не змінилася. Це дійсно викликає занепокоєння та стримує багатьох підприємців, для нас це серйозний виклик, і ми намагаємося наголошувати на цьому в межах різних зустрічей. Я гадаю, якщо Україна хоче йти в ЄС, то вона повинна імплементувати вимоги та стандарти бюрократичних практик відповідно до ЄС.
Фахівець також звертає увагу на необхідність створення переробки. За його словами, немає сенсу вирощувати культуру, яку неможливо переробити. Це покращить і виведе галузь українського коноплярства на новий рівень.
З рослини можна виготовляти одяг, їжу, побутове оздоблення, лікарські засоби та багато іншого. Так, конопляна олія відзначається унікальністю завдяки найкращому балансу вмісту омега-3, омега-6 і жирних кислот. З насіння також можна виготовляти шрот, борошно, протеїн, клітковину. Додатково є можливість опалювати будівлі та виготовляти будівельні матеріали для оселі (стінові блоки, панелі, утеплювачі, дошки, плити). Використання конопель саме в будівельних цілях викликає у Європі шалений попит, зараз це поширена тенденція завдяки натуральності матеріалів.
Можна виготовляти і взуття, і текстиль, та й узагалі це чудовий лікарський засіб. Наш організм сам виробляє канабіноїди, тому вони йому необхідні для належного функціонування. Їх дефіцит призводить до розвитку багатьох автоімунних захворювань. А всіх корисних властивостей конопель ще навіть не вивчили. Сьогодні на цьому ринку немає дна, попит багатократно перевищує наявність. Хочу зауважити, що це єдина рослина, яка переробляється повністю — від квітки до коріння.
Початківцям Юрій Марчук радить звертатися до «Першої конопляної корпорації» за франшизою, де провідні експерти зможуть надати консультацію та скоординувати подальшу роботу. Додатково наголошують на розташуванні площ посівів, які з огляду на логістику не мають бути далі 60 км від самого заводу.
Наразі компанія вже експортує продукцію до Європи: Польща, Угорщина, Чехія, Італія — основні ринки.
Протягом наступних 5 років «Перша конопляна корпорація» на чолі з Юрієм Марчуком розвиватиме продаж франшиз для швидкого нарощування обсягів виробництва. Серед цілей — будівництво целюлозного комбінату.
Україна майже на 100% імпортує целюлозу, а ми хочемо почати виробництво для задоволення внутрішніх потреб. За виходом целюлози 1 га конопель дорівнює 4 га лісу, який ще треба 25 років вирощувати.Таким чином, зможемо забезпечити внутрішній ринок і створити можливість експорту, нас там уже чекають.
Зараз стереотипізація конопляної продукції має негативний вплив, що створює упереджене ставлення до товару. Однак суспільство щоразу більше цікавиться культурою та відвідує просвітницькі заходи. Зокрема, сам Юрій Марчук активно інформує користувачів у соцмережах, де має пів мільйона підписників.
«Зауважу, що йдеться про технічні (безнаркотичні) коноплі. На жаль, більшість людей навіть не знають про їх існування. Хоча це така ж технічна культура, як соняшник, кукурудза або ріпак. Але, на відміну від них, не вбиває землю, а покращує її родючість. Тому введення конопель у сівозміну буде на користь усім — і аграріям, і споживачам, і державі», — впевнений фахівець.
Єлизавета Котенко, AgroPortal.ua