Рекордні площі сої очікують цьогоріч у ЄС

21 лютого 2024, 09:19 890

Країни Європейського Союзу планують наростити виробництво сої на 10%, досягнувши рекордних площ посівів.

Цьому сприяють відносно високі ціни на сою, зростаючий попит на рослинні протеїни та стимули внутрішньої політики ЄС, говориться у повідомленні асоціації «Дунайська Соя».

«ЄС залишається імпортозалежним щодо сої, а тому привабливим для постачань українських виробників», — сказав виконавчий директор асоціації «Дунайська Соя» Володимир Пугачов.

Він додав, що оптимістичними є очікування щодо збільшення площ під соєю в Україні. 

Пугачов наголосив на важливості дотримання якісних вимог ЄС, зокрема не-ГМ виробництва, заборони небезпечних пестицидів та використання оригінального насіння.

В асоціації зазначили, що насіннєві компанії, як вітчизняні, так і іноземні, мають всі можливості для того, щоб забезпечити ринок якісним насінням сої. Поступово виробники переходять на використання високоякісного насіння, що підтверджується збільшенням урожайності.

«Перевагами сої над іншими сільськогосподарськими культурами є її менша чутливість до підживлення порівняно з пшеницею та кукурудзою, а відтак приваблива собівартість вирощування та позитивний вплив у сівозміні та на здоров'я ґрунту. Ці вигоди призвели до збільшення посівів сої в Україні за останні два роки», — поінформували в асоціації «Дунайська Соя». 

Також нагадали, що минулого року посівні площі під соєю у Європі зросли на близько 7% — з 4,7 млн га до 5,09 млн га. Водночас приріст посівів площ під цією культурою в Україні 2023 року становив понад 20%, на рівні 1,8 млн га, з 1,5 млн га 2022 року.

ЄС та Україна зібрали рекордний врожай сої. Валовий збір цієї культури в ЄС збільшився до 3 млн т, що на 740 тис. т, або 33% більше порівняно з показником позаминулого року.