Площі під соєю в Україні зростуть

03 лютого 2024, 12:00 3332

Площі посівів сої в Україні можуть зрости максимум до 2 млн га. Торік цей показник був найвищим за останні п’ять років — на рівні 1,82 млн га.

Такий прогноз озвучив у журналі The Ukrainian Farmer консультант з агрономії асоціації «Дунайська соя», дорадник з агрономії Микола Биков, пише AgroTimes.

Він нагадав, що торік завдяки сприятливим погодним умовам аграрії отримали середню врожайність по країні на рівні 2,65 т/га і зібрали 4,82 млн т. Для порівняння: 2015 року, коли соєю було засіяно найбільшу в історії України площу — 2,1 млн га, валовий збір становив 3,76 млн т за середньої врожайності 1,8 т/га.

За словами фахівця, через імовірне збільшення виробництва сої є побоювання, що ціна на неї просяде. Але спрогнозувати це вкрай складно, адже, по-перше, неможливо передбачити, чи сприятимуть погодні умови істотному збільшенню валового виробництва сої. По-друге, ціна на неї залежить також і від обсягів її виробництва в Бразилії та США.

«Звісно, я завжди за бобові у сівозміні, адже вони є хорошими попередниками для наступних культур і не виснажують ґрунт, утім найкращим варіантом вважаю диверсифікацію ризиків — тобто формування сівозміни без перекосу в бік якоїсь однієї культури тільки тому, що ціна на неї цього року зросла», — зазначив Микола Биков.