Від ідеї до реалізації: туристичний проект «Вишиваний Шлях»

29 грудня 2016, 07:48 4826
Катерина Ганус

У кожного з нас часом з’являються геніальні ідеї, однак завжди чогось не вистачає для їх реалізації — чи то часу, чи то фінансового ресурсу, чи то досвіду.

Команді соціального проекту «Вишиваний Шлях» спочатку не вистачало усіх трьох компонентів водночас. Однак завдяки ентузіазму сотні волонтерів, наполегливій праці та бажанню змінювати країну на краще активістам вдалося реалізувати вже чимало ідей.

Цієї весни буде 2 роки відтоді, як я долучилася до команди проекту. Пам’ятаю знайомство з Анатолієм Циркуном та свій захват від його ідеї творення крутого туристичного шляху через всю країну. Я як божевільний фанат подорожей одразу надихнулася і почала допомагати із розповсюдженням інформації в соцмережах та SMM. 

Мені дуже імпонувала мета проекту — розвиток туристичної України та покращення її міжнародного іміджу. З точки зору фахівця з комунікацій я розуміла, наскільки недопрацьованою є ця ділянка для нашої держави: у більшості іноземців Україна асоціювалася із якоюсь жестю — Чорнобиль, СРСР,  голодомор, війна на сході. Вони просто боялися сюди приїжджати. Ми як країна продукували дуже мало позитивних меседжів про себе. А «Вишиваний Шлях» міг це змінити.

У жовтні 2015 року я стала координатором проекту. Було страшно. Пам’ятаю, як тоді Толік говорив про плани організації Всеукраїнського масштабного велопробігу від Ужгорода до Харкова, я зачаровано слухала, не вірячи до кінця, що ми беремося реалізовувати таку потужну і складну річ. Але мені хотілося стати частиною позитивних змін в країні. Хотілося творити щось велике і суспільно важливе власними силами, а не чекати, поки це зробить хтось інший.

На той момент маршрут уже було розроблено завдяки фахівцям із туризму. Він проходив повз більшість визначних місць нашої держави, знайомив з культурою та занурював в автентику України. Волонтери у кожній області його проїхали та перевірили. Ми мали власний GPS-трек, але розуміли, що не хочемо на цьому зупинятися.

 

Прагнули створити веб-платформу, на якій збиратимуться так само закохані в подорожі українці, обговорюватимуть різні маршрути, ділитимуться лайфхаками і плануватимуть спільні мандрівки Україною. Тому за допомогою небайдужих волонтерів зібрали велику базу даних про інфраструктуру на Шляху: готелі, хостели, садиби, місця харчування та цікаві пам’ятки тощо. Д-у-у-уже довго шукали програмістів, однак після кількох невдалих спроб зрозуміли, що такий функціонал сайту, як ми хочемо, задорого коштує.

Стикнувшись із фінансовою проблемою, пішли на Спільнокошт. Підготовка до публікації на BigIdea — ціла епоха. Через брак ресурсів це зайняло у нас чимало часу і потребувало багато зусиль. Можу розповідати про це довго: чого вартий лише той факт, що перші годин 5 після запуску кампанії я не відходила від ноуту взагалі! Ні, брешу, відходила, але тільки щоб пострибати від радощів, бо за перші 2 години ми зібрали більше 1000 грн, наприклад :). Досі пам’ятаю ті шалені емоції. Ми детально продумали план маркетингових активностей для просування кампанії, серед яких був і захід #МандриПоУкраїнськи, де зібралися 10 неймовірних спікерів, які ділилися досвідом подорожей Україною. І врешті у травні 2016 року ми успішно зібрали 51,5 тис. гривень на створення і розвиток омріяної веб-платформи.

 

Далі почалася підготовка до велопробігу, яку я пам’ятатиму все своє життя. Стільки нервових клітин водночас у мене ще ніколи не помирало :). Та незважаючи на недоспані ночі, незакриті сесії та сиве волосся, це був колосальний досвід — кризового менеджменту, роботи з величезною кількістю різних людей, співпраці з держорганами та надзвичайної відповідальності. Перший млинець завжди комом, і ми не виняток. Однак нас не могли не  тішити радісні очі учасників на фініші на День Конституції та коментарі на кшталт «За ці 10 днів я побачив більше України, ніж за свої 36 років».

У липні стартувала неймовірна подорож Івана та Юрка із #prostobosо, які пройшли «Вишиваний Шлях» пішки від Ужгорода до Харкова без речей, грошей і взуття! Хлопці мандрували 100 днів, описували свої пригоди в блозі, де ділилися враженнями про гостинність українців із 10 різних областей. Таким чином, крім велосипедного, був здійснений ще і безпрецедентний пішохідний тур нашим маршрутом.

 

Восени ми запустили сайт, який зараз наповнюємо контентом. Цей сервіс дозволяє кожному спланувати свою велосипедну чи пішохідну подорож Україною, варто лише зазначити стартову і фінішну точки (наприклад, «Ужгород-Львів»). Користувач побачить, що цікавого є на обраній ділянці, дізнається, де можна переночувати та поїсти. Тут можна буде знайти новини та анонси подій, подорожей, звіти з мандрівок тощо. До речі, шукаємо волонтерів-журналістів, яким цікаво писати про мандри Україною :).

Нещодавно ми офіційно зареєстрували однойменну громадську організацію «Вишиваний Шлях», метою якої є сприяння регіональному розвитку та розвитку сільських територій України, збереження та популяризація культурної спадщини, а також розвиток активного екологічного велосипедного та пішохідного туризму шляхом популяризації внутрішнього туризму в Україні через просування унікального велосипедного і пішохідного туристичного маршруту, який називається «Вишиваний Шлях». Створення ГО — важливий крок, який дозволить більш структурно та цілісно підходити до нашої діяльності. Зокрема, тепер ми можемо залучати грантове фінансування, мати офіційну адміністративну підтримку, щорічно організовувати Всеукраїнські подорожі маршрутом «Вишиваний Шлях» та планувати довгострокові проекти. А для вас це можливість стати членом ГО «Вишиваний Шлях» і брати активну участь у її діяльності, чому ми будемо дуже раді! Долучайтесь, пишіть нам у приватні повідомлення або на пошту [email protected].

 

Розвиток маршруту «Вишиваний Шлях» є довгостроковим проектом, тому у нас попереду ще багато роботи. Неможливо розвинути внутрішній туризм та покращити міжнародний імідж України за один день чи то навіть рік. Для цього потрібно чимало часу та зусиль. Тому на 2017-й маємо багато планів і вже починаємо активно готуватися до Всеукраїнської мандрівки «Вишиваним Шляхом», яка відбудеться у червні 2017-го. На цей раз ми сфокусуємося більше на екскурсійній та культурній складовій подорожі, щоб вона була незабутньою. Хочемо залучити якомога більше учасників, включно з іноземцями, і показати усім, наскільки прекрасна наша країна.

Наостанок хочеться щиро-щиро подякувати усім, хто підтримував нас протягом року! Вітаю вас із новорічними святами, бажаю кохання, гармонії і неймовірних мандрів «Вишиваним Шляхом»! До зустрічі в червні :).

Катерина Ганус, координатор Всеукраїнського соціального проекту «Вишиваний Шлях»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.