Як львівський кооператив просуває локальний сорт квасолі на всю Україну
Від миття до калібрування: що потрібно знати про переробку фундука
Не в землю, а в горщик. Інноваційна ферма на Житомирщині вирощує ягоди нетрадиційним методом
Тенденція поширення суперфудів набирає більших обертів на українському ринку. Актуальність цієї ніші зумовлюється попитом на органічне та здорове харчування серед споживачів. Зокрема, корисні властивості культур цієї групи позиціонують продукцію не лише як харчову, а й як оздоровчу.
Першу експортну партію фундука з України здійснив агрохолдинг «Галс Агро». 40 т горіхів — перший врожай молодого саду — було відправлено до Італії. Вже в процесі приймання продукції покупець підняв ціну — з 9 до 10 євро/кг в розрахунку на чисте ядро. Усереднена ціна на горіх у шкаралупі становила 3,45 євро/кг.
Цесарки — екзотика, що набирає обертів в українському агровиробництві. Хоча ця птиця добре відома у Франції та Італії, в Україні її розведення залишається нішевим. Цесарки не такі продуктивні, як кури, менш відомі споживачам і мають свою специфічну поведінку — тому їх рідко вирощують у промислових масштабах.
В Україні амарант вирощують і переробляють на крупи, олію, борошно та додають під час виробництва продуктів харчування. Крім цього, культура може використовуватися як сировина для передового біометану, у виробництві якого Україна зацікавлена.
Вівчарство — один із напрямів тваринництва, який найпростіше запустити, зокрема й на деокупованих територіях. Потенціал України — 100 млн голів, і з урахуванням $200 чистого прибутку на тварину — це $20 млрд, які здатна згенерувати галузь.
Бугове — це невелике село в Кіровоградській області, яке знаходиться на березі річки Південний Буг. Саме тут у 2022 році родина Кадікових заклала горіховий сад. Починалося все з 80 соток, а зараз під деревами майже 3 га, на яких ростуть мигдаль, фундук, пекан і волоський горіх.
Європейські країни рухаються у бік декарбонізації, і їм потрібно заміщувати природний газ, тому чималим попитом сьогодні користується біометан — аналог природного газу, який є вуглецево нейтральним.
Фермерське господарство «РО-САД» із Херсонщини єдине в регіоні вирощує абрикосовий сад. Цікаво, що абрикосові дерева ростуть в Херсонській області обабіч доріг, проте в промислових масштабах ніхто не брався їх культивувати.
У Канаді, Америці та Бразилії фермери отримують компенсацію за використання біовугілля, оскільки це сприяє зменшенню емісії СО2, — від 100 до 200 доларів залежно від якості вуглецю. Технологію використання біочару вже освоюють і в Україні.
Когорта крафтових виробників м’ясної продукції поповнилася, до неї нещодавно приєдналося ТОВ «Вуйко Еко» з Ужгорода. Засновники бізнесу — ветерани ЗСУ, звільнені за станом здоров’я у 2024 році.
Прибуток від продажу насіння можуть отримати навіть невеликі господарства, попит і ціни стабільні, а продукцію можна реалізовувати поштою.
Площі посіву проса досить різняться за роками, адже для аграріїв культура є переважно страховою.
Щоб диверсифікувати ризики та підвищити прибутковість, українські аграрії вишукують різні варіанти, зокрема розширюють асортимент культур. Саме тому в країні збільшуються посівні площі під коріандром.
Фермери з Дніпра Данило та Олександр стали одними з перших в Україні, хто почав вирощувати батат у промислових масштабах. Вони зазначають, що спочатку стикнулися з багатьма труднощами, адже батат — досить вибаглива культура. Однак завдяки наполегливості та отриманим знанням їм вдалося наростити виробництво та розширити площі.
Торік Україна стала дев’ятим найбільшим у світі експортером крохмалю, продавши на іноземні ринки більше 10 тис. т продукції. Лідерство з вирощування картоплі впевнено тримають три області — Вінницька, Житомирська та Львівська, які сукупно мають 23% від усіх засаджених картоплею посівних площ.
Проєкт OK HONEY для Олени Коваленко був мрією, яку вона довго не наважувалась втілити, і саме війна спонукала її не чекати далі. Складнощів на цьому шляху було не мало, починаючи від придбання тари і закінчуючи відсутністю електроенергії.