Першу експортну партію фундука з України здійснив агрохолдинг «Галс Агро». 40 т горіхів — перший врожай молодого саду — було відправлено до Італії. Вже в процесі приймання продукції покупець підняв ціну — з 9 до 10 євро/кг в розрахунку на чисте ядро. Усереднена ціна на горіх у шкаралупі становила 3,45 євро/кг.
Про це розповів керівник проєктів агрохолдингу «Галс Агро» Юрій Стрілець під час вебінару «Новітня епоха фундукових садів. Назустріч успіху».
«Поки що горіх не розколюємо, ми ще не дійшли до власної переробки. Вихід ядра складав 47,7%, що дуже добре для молодого горішника. Італійцям сподобалося, що в нас не було фундука, побитого клопом. Вони дуже ретельно перевіряли всю поставку на наявність цього шкідника. Плісняви також виявили небагато, хоча умови зберігання були прості: після миття та просушування до 6% товар просто зберігався у бегах в ангарі», — зазначив Юрій Стрілець.
500 га фундукової плантації «Галс Агро» були закладені 2018 року на півдні Київської області за італійською технологією з італійськими сортами. Весь сад під автоматизованим крапельним зрошенням. Зараз підприємству потрібно продовжувати дозволи на водокористування, але вже рік отримують відмови.
500 га фундукової плантації «Галс Агро» були закладені 2018 року на півдні Київської області за італійською технологією з італійськими сортами. Весь сад під автоматизованим крапельним зрошенням. Зараз підприємству потрібно продовжувати дозволи на водокористування, але вже рік отримують відмови.
«Без води неможливо виростити якісний фундук. Відмови у дозволі на водокористування ми розглядаємо як руйнування нашої плантації. Поливаючи й повертаючи воду в землю, ми не порушуємо кругообіг води в природі», — пояснив Юрій Стрілець. І додав, що грантові програми допомоги горішникам не є ефективними: «Все, що ми зробили, ми зробили не за допомогою, а всупереч державі».
У процесі відправлення товару «Галс Агро» зіткнулося з проблемами на українській митниці, оскільки, за її даними, промислових насаджень фундука в Україні не існувало.
«Нам казали, що ми зібрали горіхи у лісі. Хоча закладання саду, посадку кущів ми фіксували і все робили абсолютно легально, зокрема оцінку впливу на довкілля. Два місяці ми доводили митникам, що у нас власна ферма фундука, тим часом контракти вже горять, покупці запитують — де ж товар?» — розповів фахівець.
За даними ВГО «Українська горіхова асоціація», фундук є панівною культурою горіхових садів в Україні з часткою 98%. З урахуванням сьогоднішніх площ фундука асоціація оцінює ринок в 6-8 тис. т горіха в шкаралупі.
До 2021 року Україна була нетто-імпортером, ємність вітчизняного ринку знаходилася на рівні 4 тис. т горіха у шкаралупі.
Сьогодні в нас уже є свій фундук, але майже 1000 т ядра (4 тис. т у шкаралупі) досі імпортується. За січень цього року було завезено 140 т фундука. Зростає популярність цього горіха як харчового продукту, його активно використовують у виготовленні смаколиків. Це сприяло як росту споживання, так і імпорту.
Фундук до України завозиться переважно з Грузії, Туреччини та Азербайджану. Саме ці країни експортують горіх до ЄС. Найбільші покупці — Німеччина, Нідерланди, Франція, Іспанія та Італія.
Маючи географічні переваги, розглядаємо напрямки реалізації фундука на внутрішньому ринку, а також на експорт до Європи. Першочергово потрібне імпортозаміщення того фундука, який закуповується, — тисяча тонн. Це ніша, яку має зайняти вітчизняний виробник. Потрібна кооперація, створення реєстру садів, щоб ми могли запропонувати іноземним закупівельникам, вітчизняним кондитерським фабрикам кращі умови, щоб наш фундук використовувався в Україні.
За прогнозами асоціації, до 2030 року площі під фундуком складатимуть 8 тис. га й даватимуть 14-15 тис. т горіхів у шкаралупі. Внутрішній попит складатиме половину цього обсягу — 7 тис. т.
Світлана Цибульська, AgroPortal.ua