Фермерам радять не поспішати з надранньою висадкою овочів

05 березня 2020, 06:52 4002

За аномально теплої погоди в Україні раніше загальноприйнятих термінів варто висаджувати лише морозостійкі культури. У відкритому ґрунті можна сіяти петрушку, броколі, цибулю. Вони витримують морози до -7°C.

Про це у коментарі для AgroPortal.ua розповів спеціаліст зі зберігання, технолог ФОП «Булгаков», який займається консультуванням та навчанням малих і великих фермерів якісному зберіганню, Павло Булгаков.

«N.B.!» Фермерське господарство на Херсонщині висіяло моркву у січні

За його словами, експериментувати з картоплею теж не бажано. Якщо культура зійде, і на термометрі буде 0°C, то навіть антистресові препарати її не врятують.

«Середні температури за рік, як показує практика, в Україні майже не відрізняються. Вони коливаються у кілька градусів. Думаю, що тепла зима може змінитися холодною весною з приморозками та схожим на неї літом», — говорить він.

Булгаков зазначає, що літо з низькими температурами буде не таким небезпечним для ранніх овочів, як для пізніх. Загалом холод нашкодить будь-яким сходам овочів.

«Один із варіантів боротьби з приморозками та температурою у 0°C — застосування технології паління соломи на полі. Вона зберігає близько 2°С. Також можна увімкнути полив. Додати більше вологи, яка утримає 1-2°С: вода випаровуватиметься і зменшить агресію приморозків. Якщо буде до -5°C, то такі підходи нічого не змінять», — підсумував він.


Ірина Кравченко, AgroPortal.ua