Проте оптимізм виробників досить обережний. По-перше, тому що одним із найвагоміших чинників, які гальмують розвиток свинарства, є епізоотичні ризики. Через АЧС Україна втратила чимало поголів’я, і скорочення галузі на 4,5 млн голів — це якраз результат розповсюдження хвороби. Впливали й економічні фактори.
«За нашими оцінками, скорочення маточного поголів’я помітно вище за фактичне скорочення загального — оцінки варіюють у межах 20-30%. Крім цього, обмежувальним фактором у галузі є відсутність вагомого експорту. Ми тривалий час зациклені на внутрішньому ринку, який останніми роками не розширюється», — зазначає Олександра Бондарська.
Викликами для свинарства є також євроінтеграційні процеси і кадровий голод, який наразі загострився максимально.
Згідно з опитуванням свинарів щодо їхнього ставлення до євроінтеграційного процесу, частина респондентів вважає, що це до позитивних змін, адже буде доступ до нових ринків, до можливих інвестицій у майбутньому. Третина опитаних виробників побоюється таких змін, оскільки це, на їхню думку, принесе посилення умов і конкуренції через потенційне входження в єдиний ринок із ЄС, який є одним із топвиробників свинини у світі. Крім того, відсутність підтримки таких трансформацій лякає виробників, адже ситуація наразі покладається на їхні плечі, й вони задумуються, куди їм інвестувати перш за все.