Виробництво молочних продуктів невигідне через ціни на сировину

17 січня 2023, 10:33 1690

Спотова вартість сирого молока в ЄС після обвалу на свята в перші тижні нового року прогнозовано відновилась, але рівні все одно нижчі, ніж на початку грудня та однозначно нижчі закупівельних цін первинного ринку.

Про це говориться у повідомленні Telegram-каналу UA-82.5.

Зазначається, у січні закупівельні ціни на сире молоко в ЄС почали знижуватись. Ситуація характерна для всіх «молочних» країн, від Польщі до Великої Британії.

«Вартість головних біржових молочних товарів, сухого знежиреного молока та вершкового масла в ЄС продовжує знижуватись. Українські експортери відчувають падіння цього попиту ще з середини грудня. В Україні в перших числах січня також спостерігалося традиційне падіння попиту на спотовому ринку. Але сировина просіла в ціні незначно і зараз залишається затребуваною (на відміну від знежиреного молока)», — додають аналітики.

Відповідно до європейського тренду, вартість СЗМ та масла в Україні також знижується. Виробництво товарів невигідне через поточні ціни на сировину. Ситуація тут вже аналогічна європейській, уточнюють експерти.

«Різниця вартості українських та європейських котирувань відновилась, але вона мінімальна, а враховуючи дорогу логістику, її майже немає. Та навіть не це є проблемою, адже поточний надлишок сирого молока і запасів товарів у Європі зараз знижують попит трейдерів на українську продукцію», — пояснюють спеціалісти.

Минулого тижня різниця вартості українського сирого молока проти ЄС на споті складає -16% (минулий тиждень -17%), різниця ЕМ СЗМ/масло складає -18% (минулий тиждень -20%).