Торгове сальдо по молокопродуктам у грудні зайшло в мінус

10 січня 2023, 12:48 2065

Суттєве зниження обсягів експорту молочних продуктів з України триває вже третій місяць поспіль.

Про це йдеться у повідомленні Спілки молочних підприємств України (СМПУ).

Як зазначається, зовнішньоторговельне сальдо молочних продуктів у грудні вперше за час воєнного стану стало негативним (-$2,2 млн). І це при тому, що ще у вересні обсяги експорту в 2,2 раза перевищували обсяги імпорту, а позитивне сальдо складало майже $20 млн.

«Причин тому кілька. Внутрішні економічні причини — це інфляція, яка викликала ріст цін, та проблеми в енергетиці, через які підприємства змушені використовувати генератори і, відповідно, платити за електроенергію дорожче. Приміром, якщо ціна електроенергії «Укренерго» для підприємств становить 3 грн/кВт⋅год, то з використанням генератора вона зростає до 15-20 грн/кВт⋅год.

Зважаючи на те, що у собівартості виробництва як молока, так і молокопродуктів витрати на електроенергію в середньому становлять 7%, зрозуміло, що це не може не впливати на собівартість», — пояснюють у спілці.

Також існують зовнішні причини скорочення українського експорту.

«В Європі подешевшав газ, який на сьогодні коштує 800 €/тис. м3. Приблизно таку ж суму (32 тис. грн) платять і наші підприємства. Крім того, в ЄС почала знижуватися ціна на молоко-сировину, погіршуючи конкурентні умови для українських молочних товарів. При цьому, як і раніше, європейські молочники отримують від держави підтримку у виробництві молока та просуванні експорту, чого не мають наші вітчизняні виробники», — додали у СМПУ.