Пташиний грип на Миколаївщині: виявлено третій осередок

29 грудня 2020, 10:33 1892

РНК вірусу грипу птиці типу А1 субтипу H5 виявлено у пробах паталогічного (біологічного) матеріалу, відібраного у трьох трупів птиці з приватного домогосподарства с. Яселка, Очаківського району Миколаївської області.

Як говориться у повідомленні Головного управління Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів у Миколаївській області, аналіз проводила Одеська регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби.

«Відповідно до рішення державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Очаківській райдержадміністрації оголошено територію с. Яселка, Очаківського району Миколаївської області неблагополучною (епізоотичний осередок) по високопатогенному грипу птиці і встановлено карантин з 25 грудня 2020 р.», — йдеться у повідомленні.

Визначено буферну зону (зону захисту) радіусом 3 км від епізоотичного осередку, до якої ввійшли населені пункти: с. Іванівка, с. Дмитровка, Очаківського району. Визначено зоною нагляду територію радіусом 10 км від епізоотичного осередку до якої ввійшли населені пункти: с. Куцуруб, с. Островка, с. Солончаки, Очаківського району.

«Затверджено «План заходів щодо ліквідації і недопущенню розповсюдження захворювання високопатогенному грипу птиці в с. Яселка, Очаківського району, Миколаївської області», — підсумували у відомстві. 


Для довідки: 8 грудня 2020 р. загибель птиці через вірус грипу птиці типу А1 субтипу H5 зареєстровано в особистому селянському господарстві в селі Кандибине Новоодеського району Миколаївської області. Пізніше було виявлено ще один осередок на Миколаївщині.

24 грудня на Київщині зафіксували мор птиці, лабораторні дослідження підтвердили пташиний грип.