ЄБА закликала переглянути тарифи на ветеринарно-санітарний контроль

05 липня 2016, 10:57 3509

В Україні 9 березня 2016 року набув чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України №18. З того часу нові тарифи на послуги ветеринарно-санітарного контролю зросли більше, ніж в 10 разів.

Про це повідомили представники Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) у ході круглого столу на тему: «Завищені тарифи на послуги ветеринарного контролю на кордоні: загроза бізнес-клімату та конкурентоспроможності України».

Таке підвищення, як відзначають в ЄБА, значно вплинуло на бізнес компаній-імпортерів та експортерів, зокрема, порушило їх фінансову стратегію і негативно позначилося на показниках операційної діяльності. Крім того, ці тарифи почали застосовуватися також до товарів, які раніше не потрапляли під ветеринарно-санітарний контроль (зокрема, продукти рослинного походження та кондитерські вироби).

На думку експертів бізнес-спільноти, підвищення тарифів має бути поступовим і економічно обґрунтованим, а також плануватися заздалегідь (мінімум за 6 місяців до початку нового фінансового року). Замість цього виробники несподівано отримали завищені тарифи, якими держава по суті переклала функції фінансування компетентного органу (Держспоживслужби) на операторів ринку.

«Фактично встановлено неофіційний «податок» на бізнес, який надходить на рахунки окремих держустанов, а потім розподіляється непублічно і непрозоро. Така ситуація стимулює ці держустанови збільшувати кількість перевірок і інспектувань об'єктів контролю з метою збільшення надходжень на свої рахунки», — говорять у ЄБА, додаючи, що ці ж нові тарифи застосовуються також і до компаній-експортерів, що створює ще один додатковий бар'єр для виходу українських товарів на зовнішні ринки. Також вони негативно впливають на гаманці споживачів харчових продуктів, незважаючи на те, що бізнес не зацікавлений у підвищенні цін.

В таких умовах надалі ця ситуація матиме негативні наслідки для ведення бізнесу в Україні, зменшить інвестиційну привабливість України, наповнення державного бюджету і призведе до подальшого зростання цін на продукти харчування, вважають в Європейській Бізнес Асоціації.

Компанії-члени ЄБА як відповідальна бізнес-спільнота розуміють важливість забезпечення продовольчої безпеки України і готові платити за відповідні послуги згідно з прозорими, передбачуваними та економічно обґрунтованими тарифами, як це відбувається в країнах ЄС. Виходячи з цього, вони закликають відповідні органи виконавчої влади, у чиїй компетенції перебуває цей питання, до скасування наказу №18 і сподіваються на вирішення цієї проблеми в найближчому майбутньому.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua