На Кіровогращині не поспішають збільшувати площі кавунів: названо причини

01 серпня 2023, 15:33 3069

Фермер з Кропивницького району Кіровоградської області Геннадій Тактаров тиждень збирає перший урожай баштанних з 24 га, на яких у попередні роки сіяв соняшник.

Як пояснив «Суспільному» фермер, вирощувати кавуни та дині вирішив через складнощі з продажем соняшнику.

Геннадій Тактаров зазначив, що про врожайність говорити зарано, зібрали десяту частину врожаю. 

Продає кавуни залежно від сорту — від 18 до 20 грн за кілограм, дині — від 30 до 35 грн. Зібране продають самі та реалізовують у двох торговельних мережах Кропивницького. 

Цьогоріч на Кіровоградщині 13 господарств вирощують баштанні культури на площі 3 тис. га. Це на 100 га більше, ніж торік, розповіла керівниця департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова. Вважає, що збільшити обсяги не дозволяє відсутність обладнаних складів для зберігання вирощеного.

«Для того, щоб мати певну рентабельність, певний запас грошовий, треба цю всю продукцію продати не в один день з поля посереднику, а розтягнути та намагатися реалізувати через торговельну мережу, а зі збереженням є проблеми», — пояснила вона.

Геннадій Тактаров каже, що кавуни та дині збиратиме до вересня. Поки зберігати їх ніде, тому площу наступного року збільшувати не буде.