Ціни на свіжу малину дозволяють вийти в нуль, але не заробити

30 липня 2023, 12:00 3009

Сезон малини літніх сортів плодоношення перетнув свій екватор. Урожайність непогана, утім, через дощі є питання щодо якості продукції.

Про це розповів президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник у блозі на AgroTimes.

«Проблема в тому, що малина, зібрана після дощу, придатна лише для переробки. А з переробкою виникли очікувані проблеми. Ціна на заморожену малину провалилася. Якщо минулого року кілограм замороженої малини коштував 100 грн, то нині — 20-25 грн, тобто спостерігаємо падіння ціни в 4-5 разів», — уточнив він. 

Експерт зауважив, що по малині спостерігається відчутне перевиробництво, яке з великою часткою ймовірності триватиме і наступного сезону. 

«Ціна на рівні 20-25 грн за кілограм малини не покриває навіть витрати на її вирощування. Іншими словами, малина цього сезону для виробників збиткова», — додав він. 

Водночас ринок свіжої літньої малини не такий великий, як ринок суниці. Малини традиційно споживають менше, зокрема через те, що в період її плодоношення достигають інші фрукти, тож споживачі мають більший вибір. 

«На свіжому ринку гуртова ціна кілограма малини цього сезону трималася на рівні 50-55 грн за кілограм. Це вдвічі більше, ніж ціна ягоди для переробки, однак з урахуванням додаткових витрат, логістики, тари тощо така ціна дасть змогу виробникам вийти на рівень беззбитковості, але навряд чи дозволить заробити», — вважає Баштанник.

За його думку, збут ремонтантних сортів, які почнуть плодоносити за кілька тижнів, буде ще складнішим: покупці в цей час мають ще ширший вибір сезонних фруктів та овочів і вже не такі голодні на свіжі вітаміни. Окрім того, площі під літніми сортами малини становлять лише 30% у загальній структурі, тоді як решта 70% зайняті ремонтантними сортами.

«Ремонтантні сорти більше підходить для заморожування, однак навряд чи це допоможе фермерам домовитися за вищу ціну з переробниками», — прогнозує фахівець.