Роки буму на лохину — у минулому

27 липня 2023, 08:00 7488

Роки буму на лохину, коли перша ягода коштувала 350 грн/кг, а подекуди і 500 грн/кг, минули. Окрім того, цей сезон буде більш складним, ніж минулий.

Таку думку в коментарі AgroPortal.ua висловив співвласник ягідної ферми «Озеряна» (12 тис. кущів, Житомирська область) Ярослав Мовчун.

За його словами, собівартість вирощування ягоди значно зросла, а ціна реалізації, стартувавши з 199 грн/кг, за кілька днів опустилася до 169 грн/кг.

Ярослав Мовчун, співласник ферми «Озеряна»

У 2018-2020 рр. зафіксовані значні насадження лохини, які нині вступили в дію. Більшість налаштована на швидку реалізацію, тому ціна стрімко падає. За роки роботи ферми ми оптимізували усі технологічні процеси: і по поливу, і по добривам, і по реалізації, навіть ті процеси, де складно було ужатися, також у пріоритеті у нас завжди якість, тому налаштовані зкінчити рік з позитивним балансом.

Водночас фермер додає, що на преміальний продукт завжди буде попит, нині ферма реалізує ягоду через 5 магазинів у Києві та за допомогою доставки на пошту.

Говорячи про перспективи ринку, не виключає, що деякі фермери через низьку ціну будуть корчувати насадження через брак ліквідних коштів для вирощування ягоди.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua