Україна на 50% збільшила виторг від експорту продукції садівництва

21 квітня 2024, 13:20 837

Виторг від експорту плодів, ягід і горіхів з Україні у першому кварталі поточного року збільшився на 47% — до $87 млн.

На початку 2024 року найбільші доходи профільним експортерам приносять волоські горіхи ($38 млн), заморожені ягоди і фрукти ($29 млн), яблука та груші ($11 млн), повідомляє Українська асоціація аграрного експорту (УААЕ) з посиланням на дані Державної митної служби.

Зазначається, що у січні-березні експорт агропродовольства склав $6,5 млрд, що на 4% менше, ніж у першому кварталі минулого року.

УААЕ відзначає, що абсолютна більшість товарних груп та окремих продуктів із доданою вартістю у січні-березні 2024 року мають зростаючі показники експорту. Збільшились кількісні та вартісні обсяги продажів на зовнішніх ринках м’яса і субпродуктів, продукції садівництва, цукрових, шоколадних та хлібобулочних виробів, різних продуктів плодоовочевої переробки, свіжої цибулі й часнику, макаронних виробів, морозива.

«З іншого боку, зараз менший експорт молокопродуктів і пшеничного борошна, а ціни яєць і меду на зовнішніх ринках продовжують знижуватись», — додають фахівці. 

Ринок Євросоюзу зберігає статус основного для збуту української агропродовольчої продукції. Однак з червня нинішнього року чергове продовження лібералізації зовнішньої торгівлі для наших експортерів супроводжуватиметься додатковими потенційними обмеженнями на постачання м’яса птиці, яєць, цукру, вівса, круп, кукурудзи й меду.

«З огляду на нові заходи впливу на українські продовольчі продукти з боку ЄС, УААЕ вважає за доцільне, з метою мінімізації очікуваних втрат профільних експортерів у короткостроковій перспективі, вже зараз проводити активну роботу з диверсифікації географії збуту, зокрема використовуючи ринки країн Африканського континенту, Близького Сходу та Південно-Східної Азії», — наголошують в асоціації.