Україна випередила Польщу на ринку замороженої малини Канади

01 березня 2024, 13:55 6281

Україна торік уперше увійшла до числа найбільших постачальників замороженої малини на ринок Канади, збільшивши постачання в півтора раза порівняно з 2022 роком.

Це дало змогу Україні посісти шосте місце в рейтингу найбільших експортерів цієї ягоди на ринок Канади, поступаючись лише Чилі, Сербії, США, Мексиці та Китаю, повідомляє EastFruit.

Зазначається, що Україна вже в 4,5 раза випереджає свого сусіда за обсягом постачань замороженої малини на цей важливий ринок. До речі, Польща 2023 року знизила експорт цих ягід до Канади більш ніж удвічі.

Водночас Україна в рейтингу постачальників замороженої малини випереджає на ринку Канади таких великих гравців як Марокко та Франція, хоча ще 2022 року Марокко експортувало більше малини до Канади, ніж Україна.

За останні роки Україна нарощувала постачання малини до Канади швидше за всі інші країни-лідери. Щорічно експорт малини з України до Канади зростав, за даними торгової статистики Канади, в середньому на 57,7%. Для порівняння, щорічні постачання замороженої малини з Чилі до Канади знижувалися на 6,4% на рік, а з Сербії — на 18,1% на рік.

«Однією з головних проблем України під час експорту замороженої малини є низька вартість продукції. З огляду на наявність по сусідству такого великого експортера замороженої малини як Польща, багато українських заморожувальників, по суті, виконували функцію заготівлі сировини для неї. При цьому Польща, допрацьовуючи українську продукцію, заробляла додатково, за моїми приблизними оцінками, тільки на українській малині від $50 до $80 млн на рік.

Однак зараз, вочевидь, Україна вже має і достатні обсяги, і досвід вирощування продукції високої якості, щоб зробити наступний крок і почати самостійно інвестувати в доопрацювання, пакування та маркетинг замороженої продукції без посередництва Польщі, залишаючи додану вартість у себе», — пояснив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.