Прогноз: Ціни на газ стабілізуються в березні

12 листопада 2021, 09:50 2937

Ринок газу перегрітий, ціни космічні й постійно коливаються, іноді сягаючи 50 тис. грн за куб. м. Проте вже в березні ситуація повинна стабілізуватися.

Про це розповів керівник підрозділу природного газу SmaComGas Андрій Зареченський.

Експерт відмітив, що причин стрімкого злету цін на газ було декілька. Зокрема, відновлення економіки після пандемії, особливо в Азійському регіоні. Китайські споживачі почали перекуповувати газ, що раніше постачався до Європи. Діє геополітичний фактор у вигляді «Північного потоку-2». Мав місце і сезонний чинник (минулого року в Мадриді вперше за багато років випав сніг), тож держави вичерпали запаси газу у власних сховищах.

«Спрацював і фактор різкого переходу до стратегії вуглецевої нейтральності. Кардинальна відмова ЄС від традиційних джерел енергії мала свої наслідки. Адже для водню, який має прийти на зміну природному газу та вугіллю, ще не сформований ринок та його інфраструктура, а зелена енергетика на має такої стабільності. На цьому фоні ми бачимо неоднорідну позицію щодо цього питання у ЄС, зокрема Польща відмовляється закривати вугільні шахти, щоб забезпечити свою внутрішню генерацію», — пояснює Андрій Зареченський.

Він додає, що такого стрибка сільгоспвиробники не очікували, тож не зробили запасів, коли газ коштував 2000 грн/куб. м. Тому зараз аграрії все більше замислюються над альтернативними джерелами енергії — це і щепа, і пропан-бутан.

«Однак є невелике «потепління» у цьому питанні — «Газпром» заповнює свої сховища: російські вже наповнені, почалося закачування в австрійські та німецькі. Але ринок надзвичайно перегрітий, про це свідчить те, що будь-яка новина, навіть фейкова, впливає на ціни на газ у розрізі доби. Так, німецький регулятор помилково ввечері показав на своєму сайті прокачку «Північного потоку-2», і вже вранці ринок обвалився», — зауважує Зареченський.

Таке цінове ралі спостерігатиметься щонайменше до березня. 

«У німецького регулятора, що проводить сертифікацію «Північного потоку-2», є час до березня, тож можливі й злети, й падіння. Після винесення рішення можлива стабілізація. На наступне літо ми мусимо вийти на звичний ціновий діапазон без значних волатильностей», — прогнозує представник SmaComGas.


Валентина Оврас, AgroPortal.ua