Один із найбільших виробників тепличних овочів планує відмовитись від газу

14 квітня 2024, 13:22 1050

Один із найкрупніших тепличних комбінатів — ПрАТ «Комбінат «Тепличний», що в селі Калинівка на Київщині, попри зниження цін на газ, планує перейти на опалення щепою.

Про це в інтерв’ю AgroTimes розповів власник підприємства та президент асоціації «Теплиці України» Євгеній Чернишенко.

Він зазначив, що деякі комбінати вже перейшли частково на альтернативне опалення: наприклад, «Украфлора» у селі Дорожнє Винницької області — на тріску паралельно з вуглем, Уманський тепличний комбінат працює одночасно на соломі, трісці та газі.

«При цьому під зиму 2023 року непрогнозовано ціна на газ почала різко падати, спустилася до рівня 13,5 тис. грн за 1 тис. м³ і зараз тримається на цьому рівні. Я вважаю, що це ціна, за якої комбінатам уже можна працювати. Це відбулося досить неочікувано, адже ми й у себе зробили запаси газу влітку, очікуючи, що ціна підниметься десь до 20 тис. грн/тис. м³, але вже тоді вона почала падати, і можна було купити газ за 14-14,5 тис. грн/тис. м³», — розповідає Євгеній Чернишенко.

Проте він додає, що має плани на перехід на альтернативні джерела опалення.

«Зараз ми розглядаємо програму повного переходу від газу на альтернативне опалення і остаточне рішення приймемо десь влітку, — зауважує підприємець. — Хоча вже почали розробляти проєкт, але від нього до введення в експлуатацію знадобиться вкласти десятки мільйонів гривень. Це будуть котли українського виробництва на щепі. За проєктом планується запустити їх у кінці 2025 року, якщо все складеться добре...».