НУБіП переймає японський досвід використання наноплівки у рослинництві

30 квітня 2024, 14:25 836

У межах Спільної українсько-японської співпраці з питань стратегії відновлення сільського господарства України був підписаний Меморандум щодо співпраці Національного університету біоресурсів і природокористування України з компанією Меbiol Incorporated (Японія) та компанією Natural Fertilisers Limited (Ірландія).

Про це повідомляється на сайті НУБіП України.

У межах робочого візиту до Японії українська делегація ознайомилися з досягненнями щодо впровадження у технології вирощування в закритому ґрунті нанорозмірної плівки. 

Світлана Каленська, завідувач кафедри рослинництва НУБіП України

Технологія має значні переваги за умов зміни клімату, відсутності достатньої кількості вологи та економного використання ґрунтових ресурсів. Використання плівки значною мірою дозволяє скоротити витрати води за вирощування культур, плівка забезпечує надходження до кореневої системи елементів живлення, водночас блокуючи потрапляння патогенних організмів. 

Науковиця зазначає, що дана технологія не потребує ґрунту для вирощування культур, а розміщувати теплиці можна де завгодно. Меbiol Incorporated успішно співпрацює з виробництвом томатів у теплицях в Ботсвані відповідно до запиту уряду Ботсвани щодо впровадження цієї технології.

«Було домовлено, що Міністерство сільського, лісового та рибного господарства Японії погодить підписання проєкту між НУБіП України і компанією Меbiol Incorporated щодо співпраці та експериментального випробування технології в Україні. Компанія надає експериментальний зразок обладнання, необхідного для проведення досліджень. Співпраця передбачається стабільною та ефективною», — повідомляє Каленська.