На відповідність Global GAP в Україні сертифіковано 43 підприємства

27 квітня 2019, 09:10 3349

В Україні з первинних виробників, які займаються виробництвом тваринної, рослинної продукції і аквакультури, на відповідність вимогам Global G.A.P. станом на січень 2018 року сертифіковано 43 підприємства. Але оскільки сертифікат дійсний один рік, то їхня кількість збільшиться, коли почнеться збір врожаю.

Про це повідомила експерт з Global G.A.P. проекту USAID «Агросільрозвиток» Юлія Слива під час вебінару проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку».

«Після успішного проходження сертифікації Global G.A.P. виробник має право наносити на свій продукт digital-код, за яким він ідентифікується в загальній системі Global G.A.P. Споживач може дізнатися за цим штрих-кодом всю інформацію про виробника та продукт», — розповідає Юлія Слива.

За її словами, наприклад, для виробників фруктів і овочів у Global G.A.P. застосовуються три модулі, які складаються з 221 запитання. Є вимоги з-поміж них, які є обов«язковими, другорядними та рекомендаційними.

«Наявність Global G.A.P. зменшує репутаційні ризики, пов«язані з безпечністю харчових продуктів, надає доступ до глобальних ринків і мереж (особливо актуально, якщо йдеться про європейські та азійські ринки), а ще підвищує ефективність управління господарства, дозволяє заощадити кошти на перевірки ферми, адже за наявності Global G.A.P. торговельні мережі зменшують кількість аудитів на підприємстві», — зазначає Юлія Слива.

Також вона зазначила, що невеликі фермери можуть скористатись схемою, яка дозволяє об»єднанню виробників пройти спільну сертифікацію Global G.A.P. Але перед цим потрібно запровадити систему якісного управління об»єднанням відповідно до ISO 9001.

За словами експерта, вартість сертифікації на відповідність Global G.A.P. в Україні становить близько €3 тис. 


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua