Про це повідомила аудитор систем менеджменту безпеки харчової продукції, директор «ISA Sert Україна» Валентина Березан, повідомляє «Укрсадпром».
Як зауважує Березан, Global GAP є міжнародним визнаним стандартом сільськогосподарського виробництва для безпечного і сталого виробництва продуктів харчування. Сертифікація допомагає поліпшити на підприємстві систему соціального управління, застосувати належні сільськогосподарські практики та сприяє підвищенню авторитету серед постачальників і покупців.
«Перевагами впровадження стандарту Global GAP також є зниження впливу людського фактору на безпеку харчових продуктів і репутаційних ризиків щодо безпечності продукції, отримання доступу до локальних і глобальних ринків, постачальників і роздрібних торговців, підвищення ефективності управління компанією, зниження витрат за рахунок скорочення кількості перевірок на фермах, підтвердження виконання Глобального договору Організації Об'єднаних Націй про продовольчі і сільськогосподарські принципи. Компанія з'являється в базі сертифікованих компаній Global GAP, що надає їй більш широке визнання та сприяє зростанню довіри клієнтів», — зазначає Березан.
Global GAP, також відомий як Integrated Farm Assurance Standard (IFA), застосовується для виробництв харчової продукції в первинному секторі.
«Можливі два варіанти сертифікації згідно Global GAP. Перший — одиночний виробник з/без додаткової системи управління якістю, другий — кілька виробників з обов'язковою системою управління якістю», — додає Березан.
Для довідки: Global GAP визнається GFSI (Глобальна ініціатива з безпеки харчових продуктів), тому відповідає вимогам, що пред'являються роздрібними торговцями, гарантуючи їм високий рівень захисту інтересів споживачів. Стандарт Global GAP може бути використаний будь-якою компанією-виробником харчових продуктів як покривних, так і непокривних культур.