Експерт назвав головні економічні параметри агрокластерів

10 січня 2021, 12:04 2163

Кластери оперативно та мобільно реагують на стресові явища, і під час пандемії миттєво оптимізували своїх виробників. Наприклад, за 6 місяців у ЄС наростили виробництво медобладнання насамперед за рахунок кластерів.

Про це розповів голова Асоціації підприємств промислової автоматизації, національний експерт з питань кластеризації Олександр Юрчак.

«На сьогодні в Україні зареєстровано близько 40 кластерів різних спрямувань. У нас порушені ланки ланцюга, існують численні бар’єри, дуже слабка екосистема, якщо говорити про якусь підтримку чи інструменти та механізми розвитку інновацій. Під великим питанням також підтримка місцевого виробництва. Саме тому кластери в Україні — це виклик. Хоча в нашій країні вони є, але їх надто мало, наприклад Харківський ІТ-кластер, кластер «Закарпаття», Український органічний кластер, Херсонський бізнес-кластер», — розповідає Олександр Юрчак.

За його словами, за основу агрокластерам потрібно брати досвід бізнес-об’єднань, у тому числі Харківського ІТ-кластеру, де є чітке розуміння, скільки до нього входить учасників, скільки разом вони створюють робочих місць та який загальний обсяг продукції чи послуг вони продукують. «Економічні параметри бізнес-об’єднань і кластерів не дуже відрізняються, але відмінність кластерів у тому, що вони створюють конкурентоспроможні продукти, які експортуються і конкурують на міжнародній арені. Ще один показник, важливий для кластерів, — кількість інвестиційних проєктів і їхні обсяги», — вважає Олександр Юрчак.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua